Jod
Jodek potasu
Merck
Niemcy
- Najlepszą formą jodu jest sól - jodek potasu, który łatwo wchłania się w układzie pokarmowym - dlatego też to na nią zdecydowaliśmy się w naszym produkcie.
- Jod to pierwiastek, którego człowiek nie wytwarza samodzielnie i musi dostarczać go z zewnątrz, z pożywieniem lub oddychając powietrzem w bliskości morza czy oceanów.
- Jod jest niezbędny do produkcji matczynych i płodowych hormonów tarczycy, które regulują rozwój mózgu oraz układu nerwowego płodu. Stąd zapotrzebowanie kobiet na jod znacznie wzrasta w czasie ciąży.
Tylko 50% kobiet w ciąży dostarcza organizmowi odpowiednią dawkę jodu(12).
-
WZROST I ROZWÓJZapobiega powstawaniu zaburzeń wzrostowych i rozwojowych u płodu, a także u niemowląt. (1, 2, 3, 4)
-
TARCZYCAWspomaga syntezę hormonów tarczycy w ciąży – do 20 tygodnia tarczyca matki produkuje hormony zarówno dla siebie, jak i dziecka. (6, 7, 8, 9)
-
SKÓRAPomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry i zapobiega powstawaniu niedoskonałości. (5)
-
ROZWÓJ INTELEKTUALNYNiewielki i umiarkowany niedobór jodu u płodu ma negatywny wpływ na jego rozwój intelektualny. (10, 11)
Dla nas liczy się tylko to, co ma poparcie w dowodach naukowych.
Istnieje ponad 142.619 odpowiednich badań dotyczących jodu.
-
Bath S.C., Steer C.D., Golding J., Emmett P., Rayman M.P., “Effect of inadequate iodine status in UK pregnant women on cognitive outcomes in their children: results from the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC)”. Lancet, lipiec 2013.
-
Berbel P., Mestre J.L., Santamaría A., Palazón I., Franco A., Graells M., González-Torga A., de Escobar G.M., “Delayed neurobehavioral development in children born to pregnant women with mild hypothyroxinemia during the first month of gestation: the importance of early iodine supplementation”. Thyroid, maj 2009.
-
Chittimoju S.B., Pearce E., “Iodine Deficiency and Supplementation in Pregnancy”, Clinical Obstetrics and Gynecology, czerwiec 2019.
-
Glinoer D., “The importance of iodine nutrition during pregnancy”. Public Health Nutrition, grudzień 2007.
-
EFSA Journal 2009. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iodine and thyroid function and production of thyroid hormones, energy- yielding metabolism, maintenance of vision, maintenance of hair, maintenance of nails, and maintenance of skin.
-
Toloza F., Motahari H.,Maraka S.,”Consequences of Severe Iodine Deficiency in Pregnancy: Evidence in Humans”. Front. Endocrinol., 19 czerwca 2020.
-
Anees M et al. “Effect of maternal iodine supplementation on thyroid function and birth outcome in goiter endemic areas”. Curr Med Res Opin, kwiecień 2015.
-
Gebreegziabher T et al. “Iodine supplementation of lactating women and assessment of infant visual information processing and maternal and infant thyroid function: A randomized trial”. PLoS One, 7 października 2019.
-
Gordon R.C et al. “Iodine supplementation improves cognition in mildly iodine-deficient children”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 90, Issue 5, listopad 2009.
-
Gietka-Czernel M. “Profilaktyka niedoboru jodu. Postępy Nauk Medycznych nr 12, 2015.
-
Levie D et al. “Association of Maternal Iodine Status With Child IQ: A Meta-Analysis of Individual Participant Data”. J Clin Endocrinol Metab., grudzień 2019.
-
Emilia Czerwińska. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2018. Ocena spożycia jodu i sodu przez kobiety ciężarne. Katedra Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji,Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.