Jod

Forma:

Jodek potasu

Dostawca:

Merck

Kraj pochodzenia:

Niemcy

  • Najlepszą formą jodu jest sól - jodek potasu, który łatwo wchłania się w układzie pokarmowym - dlatego też to na nią zdecydowaliśmy się w naszym produkcie.
  • Jod to pierwiastek, którego człowiek nie wytwarza samodzielnie i musi dostarczać go z zewnątrz, z pożywieniem lub oddychając powietrzem w bliskości morza czy oceanów.
  • Jod jest niezbędny do produkcji matczynych i płodowych hormonów tarczycy, które regulują rozwój mózgu oraz układu nerwowego płodu. Stąd zapotrzebowanie kobiet na jod znacznie wzrasta w czasie ciąży.

Tylko 50% kobiet w ciąży dostarcza organizmowi odpowiednią dawkę jodu(12).

  • WZROST I ROZWÓJ
    Zapobiega powstawaniu zaburzeń wzrostowych i rozwojowych u płodu, a także u niemowląt. (1, 2, 3, 4)
  • TARCZYCA
    Wspomaga syntezę hormonów tarczycy w ciąży – do 20 tygodnia tarczyca matki produkuje hormony zarówno dla siebie, jak i dziecka(6, 7, 8, 9)
  • SKÓRA
    Pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry i zapobiega powstawaniu niedoskonałości(5)
  • ROZWÓJ INTELEKTUALNY
    Niewielki i umiarkowany niedobór jodu u płodu ma negatywny wpływ na jego rozwój intelektualny(10, 11)

Dla nas liczy się tylko to, co ma poparcie w dowodach naukowych.

Istnieje ponad 142.619 odpowiednich badań dotyczących jodu.

  1. Bath S.C., Steer C.D., Golding J., Emmett P., Rayman M.P., “Effect of inadequate iodine status in UK pregnant women on cognitive outcomes in their children: results from the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC)”. Lancet, lipiec 2013.

  2. Berbel P., Mestre J.L., Santamaría A., Palazón I., Franco A., Graells M., González-Torga A., de Escobar G.M., “Delayed neurobehavioral development in children born to pregnant women with mild hypothyroxinemia during the first month of gestation: the importance of early iodine supplementation”. Thyroid, maj 2009. 

  3. Chittimoju S.B., Pearce E., “Iodine Deficiency and Supplementation in Pregnancy”, Clinical Obstetrics and Gynecology, czerwiec 2019. 

  4. Glinoer D., “The importance of iodine nutrition during pregnancy”. Public Health Nutrition, grudzień 2007.

  5. EFSA Journal 2009. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iodine and thyroid function and production of thyroid hormones, energy- yielding metabolism, maintenance of vision, maintenance of hair, maintenance of nails, and maintenance of skin.

  6. Toloza F., Motahari H.,Maraka S.,”Consequences of Severe Iodine Deficiency in Pregnancy: Evidence in Humans”. Front. Endocrinol., 19 czerwca 2020. 

  7. Anees M et al. “Effect of maternal iodine supplementation on thyroid function and birth outcome in goiter endemic areas”. Curr Med Res Opin, kwiecień 2015. 

  8. Gebreegziabher T et al. “Iodine supplementation of lactating women and assessment of infant visual information processing and maternal and infant thyroid function: A randomized trial”. PLoS One, 7 października 2019.

  9. Gordon R.C et al. “Iodine supplementation improves cognition in mildly iodine-deficient children”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 90, Issue 5, listopad 2009. 

  10. Gietka-Czernel M. “Profilaktyka niedoboru jodu. Postępy Nauk Medycznych nr 12, 2015.

  11. ​​Levie D et al.  “Association of Maternal Iodine Status With Child IQ: A Meta-Analysis of Individual Participant Data”. J Clin Endocrinol Metab., grudzień 2019.

  12. Emilia Czerwińska. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2018. Ocena spożycia jodu i sodu przez kobiety ciężarne. Katedra Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji,Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.