Jod


Jodek potasu
Merck, Niemcy
Jodek potasu
DSM Nutritional Products
- Najlepszą formą jodu jest sól - jodek potasu, który łatwo wchłania się w układzie pokarmowym - dlatego też to na nią zdecydowaliśmy się w naszym produkcie.
- Jod to pierwiastek, którego człowiek nie wytwarza samodzielnie i musi dostarczać go z zewnątrz, z pożywieniem lub oddychając powietrzem w bliskości morza czy oceanów.
- Jod jest niezbędny do produkcji matczynych i płodowych hormonów tarczycy, które regulują rozwój mózgu oraz układu nerwowego płodu. Stąd zapotrzebowanie kobiet na jod znacznie wzrasta w czasie ciąży.
Tylko 50% kobiet w ciąży dostarcza organizmowi odpowiednią dawkę jodu (18).
-
TarczycaJod przyczynia się do prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i prawidłowego funkcjonowania tarczycy(6). Badania naukowe wskazują, że wspomaga syntezę hormonów tarczycy w ciąży – do 20 tygodnia tarczyca matki produkuje hormony zarówno dla siebie, jak i dziecka(13, 14, 15, 16).
-
SkóraJod przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu skóry(5). Badania naukowe wskazują, że pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry i zapobiega powstawaniu niedoskonałości(17).
-
Układ nerwowyJod przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego(3)
-
EnergiaJod przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego(2).
-
Rozwój intelektualnyJod przyczynia się do prawidłowych funkcji poznawczych(1). Badania naukowe wskazują, że niewielki i umiarkowany niedobór jodu u płodu ma negatywny wpływ na jego rozwój intelektualny(11, 12).
-
Wzrost i rozwójJod przyczynia się do prawidłowego wzrostu dzieci(4). Badania naukowe wskazują, że Jod zapobiega powstawaniu zaburzeń wzrostowych i rozwojowych u płodu, a także u niemowląt(7,8,9,10).
Ten składnik znajdziesz w:
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6385
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6386
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6387
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6272
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6388
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6389
-
Bath S.C., Steer C.D., Golding J., Emmett P., Rayman M.P., “Effect of inadequate iodine status in UK pregnant women on cognitive outcomes in their children: results from the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC)”. Lancet, lipiec 2013.
-
Berbel P., Mestre J.L., Santamaría A., Palazón I., Franco A., Graells M., González-Torga A., de Escobar G.M., “Delayed neurobehavioral development in children born to pregnant women with mild hypothyroxinemia during the first month of gestation: the importance of early iodine supplementation”. Thyroid, maj 2009.
-
Chittimoju S.B., Pearce E., “Iodine Deficiency and Supplementation in Pregnancy”, Clinical Obstetrics and Gynecology, czerwiec 2019.
-
Glinoer D., “The importance of iodine nutrition during pregnancy”. Public Health Nutrition, grudzień 2007.
-
Gietka-Czernel M. “Profilaktyka niedoboru jodu. Postępy Nauk Medycznych nr 12, 2015.
-
Levie D et al. “Association of Maternal Iodine Status With Child IQ: A Meta-Analysis of Individual Participant Data”. J Clin Endocrinol Metab., grudzień 2019.
-
Toloza F., Motahari H.,Maraka S.,”Consequences of Severe Iodine Deficiency in Pregnancy: Evidence in Humans”. Front. Endocrinol., 19 czerwca 2020.
-
Anees M et al. “Effect of maternal iodine supplementation on thyroid function and birth outcome in goiter endemic areas”. Curr Med Res Opin, kwiecień 2015.
-
Gebreegziabher T et al. “Iodine supplementation of lactating women and assessment of infant visual information processing and maternal and infant thyroid function: A randomized trial”. PLoS One, 7 października 2019.
-
Gordon R.C et al. “Iodine supplementation improves cognition in mildly iodine-deficient children”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 90, Issue 5, listopad 2009.
-
EFSA Journal 2009. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to iodine and thyroid function and production of thyroid hormones, energy- yielding metabolism, maintenance of vision, maintenance of hair, maintenance of nails, and maintenance of skin.
-
Emilia Czerwińska. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2018. Ocena spożycia jodu i sodu przez kobiety ciężarne. Katedra Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji,Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.