Dla zdrowia człowieka i planety.
Nasz prawdziwie ekologiczny system pakowania został zaprojektowany tak, aby minimalizować ilość wszelkich materiałów. Te, których używamy, są pochodzenia roślinnego, co znacząco zmniejsza ślad węglowy ich produkcji i transportu.
-
Kompostowalny słoiczek
Słoiczek, wraz z etykietą, jest biodegradowalny i kompostowalny (nie każdy materiał biodegradowalny jest kompostowalny. Czytaj więcej).
Jest zrobiony z polimeru pochodzenia roślinnego uzyskanego ze skrobi oraz fermentacji trzciny cukrowej. Surowiec nie tylko w pełni naturalny, ale i nieskończenie odnawialny.
Etykieta to papier “bezdrzewny”, wykonany w 95% z włókien trzciny cukrowej oraz w 5% z konopi i lnu.
Zawiera w swojej masie filtr UV, który blokuje promienie UV, mogące negatywnie wpływać na niektóre substancje aktywne.
Jego produkcja odbywa się w warunkach ISO6, najbardziej wymagających europejskich standardach dotyczących produkcji opakowań bezpośrednich.
-
Kompostowalna koperta
Koperta jest także biodegradowalna i kompostowalna. Jest stworzona z polimerów pochodzenia roślinnego oraz skrobi kukurydzianej.
W ramach naszej współpracy z firmą ją produkującą, nie tylko unikamy plastiku, ale także część naszych przychodów wspiera inicjatywę Seabin Project, której misją są oceany bez śmieci. Tylko do dziś dzięki nam z oceanu wyłowione zostało 228 kg plastiku.
Wspólnie wspieramy także inicjatywy Trace odzyskujące CO2 z atmosfery.
Słoiczek i koperta to jedyne opakowania. Nie produkujemy zbędnych opakowań, nie stosujemy też dodatkowych wypełniaczy.
Etykieta wysyłkowa naklejana na kopertę to papier bezdrzewny - wraz z klejem, biodegradowalny i kompostowalny.
Chora branża ochrony zdrowia.
Jeśli misją firmy jest dbałość o nasze zdrowie, dbałość o planetę nie może nie iść w parze.
Czy wiesz, że...
-
Produkcja opakowań kompostowalnych ma najniższy ślad węglowy (1,2)
Zużywa ona mniej zasobów i energii niż produkcja opakowań z plastiku, szkła czy aluminium. Eliminuje potrzebę recyklingu.
-
Opakowania ze szkła mają najwyższy ślad węglowySą nieefektywne w produkcji, zużywają dużo surowców i energii, są także cięższe i bardziej delikatne w transporcie. (2)
-
Piasek (do produkcji szkła) zużywamy szybciej niż planeta go uzupełniaJego zużycie prowadzi do erozji ziemi i coraz częstszych powodzi. Używamy go dziś nawet więcej niż ropy. (3)
-
Szacunki pokazują, że tylko 21% szkła globalnie jest poddane recyklingowi (4)Działa więc on świetnie tylko w teorii. Sam proces jest prawie tak samo obciążający środowisko, jak produkcja nowego szkła.
-
Szkło potrzebuje ponad 1 000 000 lat, aby się w pełni rozłożyćW przeciwieństwie do plastiku rozkład nie jest toksyczny dla planety. Ale czy mamy na Ziemi tyle miejsca i tyle czasu?
-
Tylko 9% wytworzonego plastiku zostało poddane recyklingowiW ciągu ostatnich 15 lat, w których staliśmy się bardziej świadomi, firmy wyprodukowały ponad połowę plastiku na świecie. (2,5)
-
Plastik to trucizna dla środowiska, rozkłada się ponad 500 latRozkładając się staje się mikro-plastikiem, który jest już wszędzie, nawet w najbardziej intymnych częściach naszych ciał. (6)
-
Produkcja roślinnych biopolimerów jest bardzo wydajnaZajmuje 0,01% terenów rolnych świata, nie konkuruje z uprawą roślin w celach spożywczych, pomaga rozwijać obszary wiejskie. (7)
-
Uprawa roślin pochłania CO2 z atmosfery i przeciwdziała globalnemu ociepleniuTrzcina cukrowa pochłania 11 razy więcej dwutlenku węgla z atmosfery, niż potrzebuje do swojej hodowli. (8)
-
Hodowla zwierząt odpowiada za 18% emisji gazów cieplarnianych na świecieW porównaniu do uprawy roślin, zużywa także znacznie więcej zasobów, takich jak ziemia, woda i pasza. (9)
-
Algi (źródło naszych kwasów Omega-3 i witaminy D) produkują 50% tlenu na świecieW porównaniu do innych roślin uprawnych potrzebują minimalnej ilości zasobów. Rosną też bardziej obficie. (10)
-
1gr alg ma tą samą wartość odżywczą, co 1 kg warzyw i owocówAlgi są najstarszą i prawdopodobnie najważniejszą rośliną. NASA umieściła je na liście dań, które jedzą astronauci w kosmosie. (11,12)
-
HEIS Global S.L., 2021.
-
Voulvoulis N., Kirkman R., Giakoumis T., Metivier P., Kyle C., Midgley V., Imperial College London, Examining Material Evidence. The Carbon Fingerprint.
-
Beiser, V., The World in a Grain: The Story of Sand and How It Transformed Civilization, 2018.
-
Statista, Key figures on glass recycling worldwide as of 2018.
-
National Geographic, A whopping 91% of plastic isn't recycled, 2017 (updated 2018).
-
Antonia M. Calafat et al. Environ Health Perspect, Exposure of the U.S. Population to Bisphenol A and 4-tertiary-Octylphenol: 2003–2004, 2008.
-
Fact Sheet. European Bioplastics. Biobased plastics – fostering a resource efficient circular economy. Europeanbioplastics.org, 2016.
-
Singh P., Sharma B.L., “Mitigating Greenhouse Gas-Carbon Dioxide Through Sugarcane Cultivation”, grudzień 2016.
-
Friedman, L., Pierre-Louis, K., Sengupta, S., The New York Times,The Meat Question, by the Numbers, 2018
-
Chapman, R.L., Mitigation and Adaptation Strategies for Global Change, Algae: the world’s most important “plants” - an introduction, 2013.
-
Ravi M., De S.L., Azharuddin S., Paul S.F.D., The beneficial effects of spirulina focusing on its immunomodulatory and antioxidant properties. Nutrition and Dietary Supplements, 2010.
-
Characterization of Spirulina biomass for CELSS diet potential, NTRS - NASA Technical Reports Server, 2021.