Dla zdrowia człowieka i planety.
Nasz prawdziwie ekologiczny system pakowania został zaprojektowany tak, aby minimalizować ilość wszelkich materiałów. Te, których używamy, są pochodzenia roślinnego, co znacząco zmniejsza ślad węglowy ich produkcji i transportu.
Słoiczek, wraz z etykietą, jest biodegradowalny i kompostowalny (nie każdy materiał biodegradowalny jest kompostowalny. Czytaj więcej).
Jest zrobiony z polimeru pochodzenia roślinnego uzyskanego ze skrobi oraz fermentacji trzciny cukrowej. Surowiec nie tylko w pełni naturalny, ale i nieskończenie odnawialny.
Etykieta to papier “bezdrzewny”, wykonany w 95% z włókien trzciny cukrowej oraz w 5% z konopi i lnu.
Zawiera w swojej masie filtr UV, który blokuje promienie UV, mogące negatywnie wpływać na niektóre substancje aktywne.
Jego produkcja odbywa się w warunkach ISO6, najbardziej wymagających europejskich standardach dotyczących produkcji opakowań bezpośrednich.
Koperta jest także biodegradowalna i kompostowalna. Jest stworzona z polimerów pochodzenia roślinnego oraz skrobi kukurydzianej.
W ramach naszej współpracy z firmą ją produkującą, nie tylko unikamy plastiku, ale także część naszych przychodów wspiera inicjatywę Seabin Project, której misją są oceany bez śmieci. Tylko do dziś dzięki nam z oceanu wyłowione zostało 228 kg plastiku.
Wspólnie wspieramy także inicjatywy Trace odzyskujące CO2 z atmosfery.
Słoiczek i koperta to jedyne opakowania. Nie produkujemy zbędnych opakowań, nie stosujemy też dodatkowych wypełniaczy.
Etykieta wysyłkowa naklejana na kopertę to papier bezdrzewny - wraz z klejem, biodegradowalny i kompostowalny.
Jeśli misją firmy jest dbałość o nasze zdrowie, dbałość o planetę nie może nie iść w parze.
Zużywa ona mniej zasobów i energii niż produkcja opakowań z plastiku, szkła czy aluminium. Eliminuje potrzebę recyklingu.
Jeśli wszystkie powyższe fakty są powszechnie znane, to dlaczego nadal tak wiele firm z różnych branż odrzuca je?
W nikalab jesteśmy przekonani, że jest inna droga niż ta obrana przez producentów suplementów diety (tak, tych “premium” też), skupiona na minimalizacji kosztów tego w środku, przy równoczesnym pompowaniu pieniędzy w marketing i nadmiar pięknych, choć nieekologicznych opakowań.
HEIS Global S.L., 2021.
Voulvoulis N., Kirkman R., Giakoumis T., Metivier P., Kyle C., Midgley V., Imperial College London, Examining Material Evidence. The Carbon Fingerprint.
Beiser, V., The World in a Grain: The Story of Sand and How It Transformed Civilization, 2018.
Statista, Key figures on glass recycling worldwide as of 2018.
National Geographic, A whopping 91% of plastic isn't recycled, 2017 (updated 2018).
Antonia M. Calafat et al. Environ Health Perspect, Exposure of the U.S. Population to Bisphenol A and 4-tertiary-Octylphenol: 2003–2004, 2008.
Fact Sheet. European Bioplastics. Biobased plastics – fostering a resource efficient circular economy. Europeanbioplastics.org, 2016.
Singh P., Sharma B.L., “Mitigating Greenhouse Gas-Carbon Dioxide Through Sugarcane Cultivation”, grudzień 2016.
Friedman, L., Pierre-Louis, K., Sengupta, S., The New York Times,The Meat Question, by the Numbers, 2018
Chapman, R.L., Mitigation and Adaptation Strategies for Global Change, Algae: the world’s most important “plants” - an introduction, 2013.
Ravi M., De S.L., Azharuddin S., Paul S.F.D., The beneficial effects of spirulina focusing on its immunomodulatory and antioxidant properties. Nutrition and Dietary Supplements, 2010.
Characterization of Spirulina biomass for CELSS diet potential, NTRS - NASA Technical Reports Server, 2021.
Twoja opinia może zostać wykorzystana w naszej reklamie. Przeczytaj więcej w naszym Regulaminie. Także w opiniach dbamy o transparentność. Weryfikujemy czy pochodzą od regularnych klientów (nie osób z nami współpracujących) oraz czy są zgodne z przepisami prawa mającymi na celu ochronę konsumentów.