Witamina C

Nasza kapsułka
Nasza żelka
Forma
Dostawca

Kwas L-askorbinowy, forma liposomalna

 LEHVOSS Nutrition, Wielka Brytania

Kwas L-askorbinowy

DSM Nutritional Products

  • Człowiek nie posiada enzymów biorących udział w procesie syntezy witaminy C, dlatego musi dostarczać ją sobie z zewnątrz.
  • Pozornie dostępna na każdym kroku w warzywach i owocach, witamina C jest bardzo wrażliwa na utlenianie i wszelkiego rodzaju obróbki produktu. To zwiększa ryzyko jej niedoborów, zwłaszcza u dzieci, których dieta jest często wybiórcza. Także nadmiar cukru, problemy trawienne, leki mogą wyczerpywać składniki odżywcze, takie jak witamina C.
  • Do objawów jej niedoboru należą: osłabienie organizmu, bóle mięśni, szybsze męczenie się po wysiłku fizycznym, brak energii, podatność na infekcje, dłuższy czas trwania choroby, pogorszenie nastroju, apatia, a także zaburzenia w syntezie kolagenu, wysuszenie skóry, utrata jej kolorytu i powstawanie zmarszczek, a także osłabienie naczyń krwionośnych.

Jest silnym przeciwutleniaczem i ma wielokierunkowe działanie w organizmie człowieka.

  • Odporność i sport
    Odporność i sport Witamina C wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego(1). Pomaga w utrzymaniu jego optymalnego funkcjonowania podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym(2).
  • Anti-ageing i kolagen
    Witamina C przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym(3). Jest niezbędna do prawidłowej produkcji kolagenu dla zdrowia skóry(4).
  • Energia i nastrój
    Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia(5). Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych(6).
  • Układ nerwowy
    Witamina C jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego(7).
  • Wchłanianie żelaza
    Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza(8), co pomaga przeciwdziałać anemii, która jest szczególnie niebezpieczna u dzieci.
  • Metabolizm
    Witamina C przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego(9).
  • Kości, zęby, chrząstki i dziąsła
    Witamina C przyczynia się do prawidłowej produkcji kolagenu dla zdrowia kości i chrząstek(10, 11) oraz dziąseł i zębów(12, 13).