Witamina D3

Vitamin D3V®

Nasza kapsułka
Nasza żelka
Forma:
Dostawca:

Cholekalcyferol z alg

ProTec Nutra Ltd., Wielka Brytania

Cholekalcyferol z alg

DSM Nutritional Products 

  • Większość suplementów diety zawiera witaminę D3 pozyskiwaną z lanoliny (tłuszczu owczej wełny) i innych skór zwierzęcych czy wątrób ryb. W naszych produktach używamy wegańskiej witaminy D3 pozyskiwanej z mikroalg.
  • Mikroalgi rosną w kontrolowanych warunkach, w których nie są stosowane pestycydy, a do ich obróbki nie stosuje się rozpuszczalników. Cały proces jest niskoenergetyczny i zrównoważony (algi rosną bardzo szybko), a niewykorzystane resztki są używane w kolejnej rundzie wzrostu.
  • Różne badania (m.in. spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego) wskazują, że chemiczna budowa witaminy D3 z lanoliny i naszego cholekalcyferolu z alg jest identyczna.
  • Witamina D jest wytwarzana w organizmie m.in. w wyniku oddziaływania promieni słonecznych na skórę. Przebywając w pomieszczeniach, zakrywając skórę ubraniem czy stosując kremy z filtrem UV, blokujemy jej naturalną syntezę. Współczesna zdrowa dieta także może nie zawierać jej wystarczająco dużo.

Przewagi witaminy D3 z mikroalg nad witaminą D3 z lanoliny (tłuszczu owczej wełny)

Witamina D3 z mikroalg

Inni producenci (“premium” też)
Witamina D3 z lanoliny
i innych źródeł odzwierzęcych

Oszczędność cierpienia zwierząt

Uprawa i produkcja przyjazna dla środowiska

Według badań 90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D (21).

  • Odporność
    Witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego(7).
  • Kości, stawy, mięśnie
    Witamina D przyczynia się do prawidłowego wchłaniania/wykorzystywania wapnia i fosforu(2), do utrzymania prawidłowego funkcjonowania stanu kości(4), mięśni(5) oraz do utrzymania prawidłowego stanu zębów(6).

Badania naukowe wskazują na dodatkowe zależności pomiędzy poziomem witaminy D a funkcjonowaniem organizmu.

  • Nastrój i stres
    Badania naukowe łączą niski poziom witaminy D ze złym samopoczuciem, objawami depresji oraz stresem(9, 10, 11, 12).
  • Tarczyca
    Badania naukowe wskazują na zależność pomiędzy niedoborem witaminy D a wysokim poziomem TSH(13, 14).
  • Układ nerwowy
    W badaniach naukowych jej niski poziom został powiązany z większym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona czy stwardnienia rozsianego(15, 16, 17, 18).
  • Oczy
    Badania naukowe pokazały, że jej wysokie stężenie może chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej związanej z wiekiem u kobiet po menopauzie(19).
  • Wydajność
    Badania naukowe wskazują, że witamina D może poprawiać wydajność w trakcie treningu oraz osiągi sportowe(20).
Dla nas liczy się tylko to, co ma poparcie w dowodach naukowych.