Kwasy Omega-3 (DHA + EPA)

life’s®OMEGA 60

Nasza kapsułka
Nasza żelka
Forma
Dostawca

Kwasy Omega- 3 (DHA + EPA) z alg

DSM Nutritional Products Ltd., Szwajcaria

Kwasy Omega- 3 (DHA + EPA) z alg

DSM Nutritional Products Ltd., Szwajcaria

  • Świadomie używamy kwasów Omega-3 pozyskiwanych z mikroalg zamiast z ryb. Większość z nas błędnie uważa, że to ​​ryby wytwarzają kwasy Omega-3. W rzeczywistości wytwarzają je algi, które ryby… spożywają. Nasze Omega-3 są pozyskiwane u źródła, dzięki czemu otrzymujemy produkt wysokiej jakości.

  • Większość suplementów w swoim składzie zawiera jedynie kwas DHA, a dla fundamentalnego zdrowia istotna jest kombinacja oraz odpowiednia proporcja DHA i EPA.

  • Nasze kwasy Omega-3 mają topowy wskaźnik Totox (jego wartość dla serii każdego produktu będącej obecnie w sprzedaży znajduje się w Certyfikacie Badań Jakościowych umieszczonym na stronie produktu). Totox świadczy o jakości kwasów Omega-3 i potencjale utleniania oleju. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznaje, że bezpieczne kwasy mają Totox poniżej 25, ale im niższy wynik, tym lepiej.

Jest jeszcze kilka powodów wyższości kwasów Omega-3 z mikroalg nad rybnymi.

Kwasy Omega-3 z mikroalg

Inni producenci (”premium” też)
Kwasy Omega-3 z ryb

Zawartość DHA + EPA

Brak intensywnego rybiego zapachu

Wolne od metali ciężkich

Wolne od zanieczyszczeń i toksyn

Bez alergenów

Uprawa i produkcja przyjazna dla środowiska

Mniej niż 20% globalnej populacji spożywa rekomendowaną dawkę kwasów Omega-3 (38).

  • Serce
    EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca(1) oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi(2).
  • Mózg
    DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu(6).
  • Wzrok
    DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia(7). Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyjmowany przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu płodu i niemowląt karmionych piersią(5).
  • Profil lipidowy
    DHA i EPA przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi(3,9).
  • Ciąża
    Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyjmowany przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu(8) oraz do prawidłowego rozwoju oczu płodu i niemowląt karmionych piersią(5)

Badania naukowe wskazują na dodatkowe zależności pomiędzy przyjmowaniem kwasów Omega-3 a funkcjonowaniem organizmu.

  • Sen i stres
    Badania naukowe wskazują, że kwasy omega-3 wpływają na jakość snu zarówno u dorosłych, jak i u dzieci(10, 11, 12) oraz pomagają obniżać stres(13,14).
  • Nastrój
    Badania naukowe łączą niższy poziom kwasów omega-3 w osoczu z gorszym zdrowiem psychicznym, w tym z depresją(10, 15, 16, 17, 18, 19).
  • Wydajność
    Według badań DHA + EPA mają pozytywny wpływ na wydolność sercowo-naczyniową, czy regenerację mięśni w czasie i po wysiłku(10, 20, 21, 22, 23, 24).
  • Skóra
    Badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ kwasów omega-3 na ogólną kondycję skóry. Według badań zapobiegają i wspierają walkę z niedoskonałościami(25).
  • Odporność i nowotwory
    Badania wskazują, że kwasy omega-3 obniżają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów - jelita grubego czy raka piersi(26, 27, 28, 29, 30) oraz hamują procesy zapalne i dbają o dobrą kondycję układu odpornościowego(31, 32, 33, 34).
  • Alzheimer i demencja
    Badania naukowe wiążą wysokie stężenie kwasów omega-3 z obniżeniem ryzyka rozwinięcia choroby Alzheimera i demencji(36,37, 38).
Dla nas liczy się tylko to, co ma poparcie w dowodach naukowych.