Kwasy Omega-3 (DHA + EPA)
life’s™OMEGA 60


Kwasy Omega- 3 (DHA + EPA) z alg
DSM Nutritional Products Ltd., Szwajcaria
Kwasy Omega- 3 (DHA + EPA) z alg
DSM Nutritional Products Ltd., Szwajcaria
-
Świadomie używamy kwasów Omega-3 pozyskiwanych z mikroalg zamiast z ryb. Większość z nas błędnie uważa, że to ryby wytwarzają kwasy Omega-3. W rzeczywistości wytwarzają je algi, które ryby… spożywają. Nasze Omega-3 są pozyskiwane u źródła, dzięki czemu otrzymujemy produkt wysokiej jakości.
-
Większość suplementów w swoim składzie zawiera jedynie kwas DHA, a dla fundamentalnego zdrowia istotna jest kombinacja oraz odpowiednia proporcja DHA i EPA.
- Nasze kwasy Omega-3 mają topowy wskaźnik Totox (jego wartość dla serii każdego produktu będącej obecnie w sprzedaży znajduje się w Certyfikacie Badań Jakościowych umieszczonym na stronie produktu). Totox świadczy o jakości kwasów Omega-3 i potencjale utleniania oleju. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznaje, że bezpieczne kwasy mają Totox poniżej 25, ale im niższy wynik, tym lepiej.
Jest jeszcze kilka powodów wyższości kwasów Omega-3 z mikroalg nad rybnymi.
Kwasy Omega-3 z mikroalg |
Inni producenci (”premium” też) |
|
Zawartość DHA + EPA |
||
Brak intensywnego rybiego zapachu |
||
Wolne od metali ciężkich |
||
Wolne od zanieczyszczeń i toksyn |
||
Bez alergenów |
||
Uprawa i produkcja przyjazna dla środowiska |
Mniej niż 20% globalnej populacji spożywa rekomendowaną dawkę kwasów Omega-3 (38).
-
SerceEPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca(1) oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi(2).
-
MózgDHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu(6).
-
WzrokDHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia(7). Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyjmowany przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu płodu i niemowląt karmionych piersią(5).
-
Profil lipidowyDHA i EPA przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi(3,9).
-
CiążaKwas dokozaheksaenowy (DHA) przyjmowany przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju mózgu(8) oraz do prawidłowego rozwoju oczu płodu i niemowląt karmionych piersią(5)
Badania naukowe wskazują na dodatkowe zależności pomiędzy przyjmowaniem kwasów Omega-3 a funkcjonowaniem organizmu.
-
Sen i stresBadania naukowe wskazują, że kwasy omega-3 wpływają na jakość snu zarówno u dorosłych, jak i u dzieci(10, 11, 12) oraz pomagają obniżać stres(13,14).
-
NastrójBadania naukowe łączą niższy poziom kwasów omega-3 w osoczu z gorszym zdrowiem psychicznym, w tym z depresją(10, 15, 16, 17, 18, 19).
-
WydajnośćWedług badań DHA + EPA mają pozytywny wpływ na wydolność sercowo-naczyniową, czy regenerację mięśni w czasie i po wysiłku(10, 20, 21, 22, 23, 24).
-
SkóraBadania naukowe potwierdzają korzystny wpływ kwasów omega-3 na ogólną kondycję skóry. Według badań zapobiegają i wspierają walkę z niedoskonałościami(25).
-
Odporność i nowotworyBadania wskazują, że kwasy omega-3 obniżają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów - jelita grubego czy raka piersi(26, 27, 28, 29, 30) oraz hamują procesy zapalne i dbają o dobrą kondycję układu odpornościowego(31, 32, 33, 34).
-
Alzheimer i demencjaBadania naukowe wiążą wysokie stężenie kwasów omega-3 z obniżeniem ryzyka rozwinięcia choroby Alzheimera i demencji(36,37, 38).
Ten składnik znajdziesz w:
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6368
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-8354
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-8362
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6228
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6234
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6366
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6367
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-6201
-
https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/health-claims/eu-register/details/POL-HC-8293
-
DSM Nutritional Products AG, July 2020.
-
"Can Omega-3 Reduce Stress?", OmegaQuant, 3.0.2021, omegaquant.com.
-
Mischoulon D. Omega-3 fatty acids for mood disorders.
-
Robert K, McNamara, Ph.D. J Nutr Intermed Metab. 2016 Sep; 5: 96–106. Published online 2016 May 4. Role of Omega-3 Fatty Acids in the Etiology, Treatment, and Prevention of Depression: Current Status and Future Directions.
-
Shima Jazayeri et al. Comparison of therapeutic effects of omega-3 fatty acid eicosapentaenoic acid and fluoxetine, separately and in combination, in major depressive disorder. Pages 192-198 | Received 03 Oct 2007, Published online: 06 Jul 2009.
-
Philpott et al. Applications of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for sport performance. Res Sports Med., vol. 27, no. 2, pg.219-237, 2019.
-
Ochi et al. Effect of eicosapentaenoic acids-rich fish oil supplementation on motor nerve function after eccentric contractions. J Intl Soc Sports Nutr., vol. 14, no. 23, 2017.
-
Macartney et al. Intrinsic heart rate recovery after dynamic exercise is improved with an increased omega-3 index in healthy males. Br J Nutr., vol. 112, no. 2, pg. 1984-1992, 2014.
-
Ninio et al. Docosahexaenoic acid-rich fish oil improves heart rate variability and heart rate responses to exercise in overweight adults. Br J Nutr., vol. 100, no. 5, pg 1097-1103, 2008.
-
Hingley et al. DHA-rich fist oil increases the omega-3 index and lowers the oxygen cost of physiologically stressful cycling in trained individuals. Int J Sport Nutr Exerc Metab., vol. 27, no. 4, 2017.
-
Anamaria Balić et al. Int J Mol Sci. 2020 Feb; 21(3): 741. Published online 2020 Jan 23. Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases.
-
Pierre Astorg: Cancer Causes Control. 2004 May;15(4):367-86. Dietary N-6 and N-3 polyunsaturated fatty acids and prostate cancer risk: a review of epidemiological and experimental evidence.
-
Carol J Fabian et al. Breast Cancer Research. Published: 04 May 2015. Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship.
-
Emeline Dierge et al. Cell Metabolism. 11 June 2021. “Peroxidation of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in the acidic tumor environment leads to ferroptosis-mediated anticancer effects”
-
Tahreem Iqbal, Michael Miller. Curr Cardiol Rep. 2021 Jul 11;23(8):111. A Fishy Topic: VITAL, REDUCE-IT, STRENGTH, and Beyond: Putting Omega-3 Fatty Acids into Practice in 2021.
-
UCLouvain research An Omega-3 that’s poison for tumours. 11 June 2021.
-
Gutierrez S et al. Effects of omega-3 fatty acids on immune cells. Intl J Mol Sci., vol. 20, no. 20, pg. 5028, 2019.
-
Calder, P.C. et al. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients., vol. 12 no. 1181, 2020.
-
Basil M.C. and Levy BD. Specialised pro-resolving mediators: endogenous regulators of infection and inflammation. Nature Reviews | Immunology, vol. 16, pg. 51-67, 2016.
-
Saray Gutiérrez et al. Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20):5028. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells.
-
Majid Fotuhi et al. Review Nat Clin Pract Neurol. 2009 Mar;5(3):140-52. Fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer disease: a complex association.
-
Ernst J Schaefer at al. Arch Neurol. 2006 Nov;63(11):1545-50. Plasma phosphatidylcholine docosahexaenoic acid content and risk of dementia and Alzheimer disease: the Framingham Heart Study.
-
Karin Yurko-Mauro et al. Alzheimers Dement. 2010 Nov;6(6):456-64. Beneficial effects of docosahexaenoic acid on cognition in age-related cognitive decline.
-
Ken D. Stark et al. Elsevier. Progress in Lipid Research. Volume 63, July 2016. Global survey of the omega-3 fatty acids, docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in the blood stream of healthy adults.