Laktoferyna (białko mleka)
Tatua Co-operative Dairy Company, Nowa Zelandia
Badania naukowe wykazały, że laktoferyna wspiera równowagę mikroflory jelitowej i pomaga ograniczać namnażanie niepożądanych bakterii w przewodzie pokarmowym. Pokazują, że może wspomagać regenerację nabłonka jelitowego i być pomocna przy dolegliwościach takich jak wzdęcia, zaparcia czy biegunki – również u osób z SIBO lub IBS(2).
Jak wykazały badania naukowe, laktoferyna wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu, pomagając regulować odpowiedź immunologiczną i utrzymywać jej równowagę. Zgodnie z wynikami badań naukowych, może ograniczać warunki sprzyjające namnażaniu wirusów, bakterii, grzybów i pasożytów(1,5). Działa m.in. poprzez wiązanie żelaza – pierwiastka niezbędnego do wzrostu wielu drobnoustrojów – dzięki czemu ogranicza jego dostępność dla patogenów(6).
Badania naukowe wykazały, że laktoferyna może poprawiać metabolizm żelaza(3,8). Wiąże ona wolne jony żelaza w przewodzie pokarmowym, co ułatwia ich przyswajanie i wspiera naturalną równowagę tego pierwiastka w organizmie. Badania kliniczne wykazały, że może być równie skuteczna jak siarczan żelaza w poprawie poziomu żelaza u dorosłych kobiet, a przy tym lepiej tolerowana przez układ trawienny(4) – co jest szczególnie istotne w stanach zwiększonego zapotrzebowania lub zaburzeniach gospodarki żelazem.
Badania kliniczne wykazały, że laktoferyna może korzystnie wpływać na kondycję skóry u osób z trądzikiem. W randomizowanym badaniu suplementacja laktoferyną przez 12 tygodni zmniejszyła produkcję sebum, liczbę zmian zapalnych i poprawiła ogólny wygląd skóry(7).
Badania naukowe wskazują, że może wspierać zdrowie układu nerwowego – szczególnie w kontekście starzenia się, funkcji poznawczych i chorób neurodegeneracyjnych. Jej właściwości immunomodulujące, przeciwzapalne i zdolność do wiązania żelaza mogą mieć znaczenie w profilaktyce lub spowalnianiu procesów neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera(9,10).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618634/
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/15/3362
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8838920/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16469988/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5241296/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32574271/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20692602/
https://www.pbkom.eu/sites/default/files/artykulydo2012/Laktoferyna-straznik-procesow-przyswajania-zelaza.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34359979/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34488875/
Twoja opinia może zostać wykorzystana w naszej reklamie. Przeczytaj więcej w naszym Regulaminie. Także w opiniach dbamy o transparentność. Weryfikujemy czy pochodzą od regularnych klientów (nie osób z nami współpracujących) oraz czy są zgodne z przepisami prawa mającymi na celu ochronę konsumentów.