Maślan sodu

Mikrokapsułkowany maślan sodu MATRIS®

Przezroczysta kapsułka Maślanu sodu od nikalab wypełniona białym proszkiem. Grafika z sekcji „Podwójna technologia opóźnionego uwalniania”, pokazująca nowoczesną formę.
Forma:
Dostawca:

Mikrokapsułkowany maślan sodu (technologia MATRIS®)

IPS s.r.l., Włochy

  • Maślan sodu to sól sodowa kwasu masłowego – związku naturalnie powstającego w jelicie grubym z fermentacji błonnika przez bakterie jelitowe.
  • W nikalab sięgamy po surowiec klasy premium – mikrokapsułkowany maślan sodu we włoskiej technologii MATRIS®, opatentowanej w USA. Dzięki połączeniu kapsułek DRcaps® z mikrokapsułkowaniem uzyskujemy podwójną ochronę oraz opóźnione i kontrolowane uwalnianie maślanu dokładnie tam, gdzie jest potrzebny – w jelicie.
  • Nasz składnik powstaje w standardzie farmaceutycznym, posiada wysoką biodostępność oraz jest pozbawiony charakterystycznego, nieprzyjemnego zapachu.
  • Wegańska formuła, bez zbędnych dodatków i wypełniaczy.

Przewagi produktu nikalab nad innymi formami maślanu sodu

Mikrokapsułkowany maślan sodu MATRIS®

Inni producenci

Mikrokapsułkowany maślan sodu w technologii MATRIS® – kontrolowane uwalnianie w jelicie

Podwójna ochrona: kapsułki DRcaps® + mikrokapsułki MATRIS®

Bez konserwantów, nośników i zbędnych dodatków

Produkcja w standardzie farmaceutycznym (cGMP)

Bez nieprzyjemnego zapachu i posmaku

W pełni wegańska formuła

Badania naukowe wskazują na konkretne zastosowania maślanu sodu.

REGENERACJA NABŁONKA I BARIERY JELITOWEJ

Badania wykazują, że maślan sodu jest głównym źródłem energii dla komórek nabłonka jelitowego (kolonocytów), wspiera ich regenerację oraz uszczelnia barierę jelitową, ograniczając przenikanie niepożądanych substancji do krwiobiegu(1,2).

REGENERACJA NABŁONKA I BARIERY JELITOWEJ

Badania wykazują, że maślan sodu jest głównym źródłem energii dla komórek nabłonka jelitowego (kolonocytów), wspiera ich regenerację oraz uszczelnia barierę jelitową, ograniczając przenikanie niepożądanych substancji do krwiobiegu(1,2).

ZDROWA MIKROFLORA JELITOWA

Maślan sodu powstaje naturalnie w jelicie grubym w wyniku fermentacji błonnika przez bakterie jelitowe. Jak pokazują badania, jego podaż może wspierać odbudowę równowagi mikrobioty w stanach dysbiozy(3). Badania wskazują także, że może hamować nadmierną aktywność bakterii prozapalnych oraz wspomagać rozwój bakterii korzystnych(4).

UREGULOWANY RYTM WYPRÓŻNIEŃ

Maślan sodu może wspomagać postępowanie dietetyczne w przypadku biegunek o różnej etiologii – infekcyjnymi, poantybiotykowymi lub związanymi z nietolerancjami pokarmowymi. Badania pokazują, że może wpływać na skrócenie czasu trwania biegunek oraz zmniejszenie stanu zapalnego w jelicie(5,6). W przypadku zespołu jelita drażliwego, maślan może łagodzić objawy takie jak ból brzucha, wzdęcia czy zaburzenia rytmu wypróżnień(1).

DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE

W badaniach przedklinicznych i klinicznych wykazano, że maślan sodu może modulować odpowiedź zapalną, wpływając m.in. na ekspresję cytokin i aktywność układu immunologicznego w obrębie jelit(7).

WSPARCIE TRAWIENIA I REDUKCJA WZDĘĆ

Badania sugerują, że maślan sodu może korzystnie wpływać na komfort trawienny – zmniejszać wzdęcia, uczucie ciężkości i bólu brzucha. Może to wynikać z jego działania przeciwzapalnego, wsparcia dla mikrobioty oraz regeneracji nabłonka jelitowego(1,8).

Dla nas liczy się tylko to, co ma poparcie w dowodach naukowych.