Żart o tym, że nigdy nie jesteś sam(a), ponieważ Twoje ciało zamieszkują tryliony bakterii, wcale nie jest żartem. Trawią dla nas jedzenie, chronią przed chorobami i dbają o nastrój. Poznaj bliżej swoich mikro lokatorów.
Drobnoustroje kojarzono głównie z chorobami aż do początku lat 90-tych ubiegłego stulecia, kiedy to naukowcy bardziej dokładnie przyjrzeli się mikrobom, żyjącym w naszych organizmach i na naszej skórze. Obecnie mikrobiom jest coraz częściej nazywany odrębnym organem ze względu na rolę, którą drobnoustroje odgrywają w funkcjonowaniu człowieka. I to organem największym! Wszystkie mikroby w organizmie dorosłego człowieka mogą ważyć około 2-3 kg 1. Ich głównym “siedliskiem” są jelita, ale zamieszkują całą powierzchnię naszego ciała.
Wcześniej tych lokatorów ludzkiego organizmu nazywano “florą”, ale obecnie odchodzi się od tego terminu, ponieważ “flora” to rośliny, natomiast drobnoustroje są jak najbardziej żywymi organizmami. Bardziej właściwe są określenia “mikrobiom” lub “mikrobiota”. Mikrobiota oznacza wszystkie drobnoustroje (bakterie, grzyby, wirusy i archeony), zasiedlające organizm człowieka, a mikrobiom to zbiór ich genów 2. Dowiedz się, do czego są zdolne te sprytne “maluchy”.
Każdy z nas ma 99,99% wspólnych genów z innymi osobami. Natomiast skład mikrobioty w 80-90% mamy odmienny 3. Dlatego naukowcom tak ciężko jest wyznaczyć, co to jest “normalny mikrobiom”.
Drobnoustroje jelitowe wytwarzają enzymy, które trawią węglowodany złożone oraz wydobywają składniki odżywcze z tego, co zjedliśmy 4.
Niektóre ich rodzaje, mieszkające np. na kciukach nigdy nie przenoszą się na sąsiednie palce, ponieważ po prostu nie przeżyją w innych warunkach 5. Pod tym względem nasz organizm jest podobny do mapy ludności świata. Różne kraje (czyli obszary ciała) zamieszkują różne narodowości (rodzaje bakterii).
Pod tym względem mieszkańcy krajów wysoko rozwiniętych wypadają znacznie gorzej od tradycyjnych społeczności z biedniejszych zakątków świata. Dzięki kontaktom z przyrodą i obfitością roślin w diecie tradycyjne społeczności mają bogatszy mikrobiom 6.
Skład mikrobioty zmienia się w zależności od wieku, płci, przebytych chorób i zastosowanego leczenia, a także miejsca zamieszkania. Jednak najbardziej niezawodnym narzędziem, za pomocą którego możemy wpływać na nasze bakterie, to dieta. Drobnoustroje kochają błonnik, więc najlepsze, co możemy im zaserwować, to urozmaicone potrawy pochodzenia roślinnego 7.
U osób z nadwagą naukowcy wykrywają znacznie mniej gatunków bakterii 8. Badania z udziałem myszy, genetycznie predysponowanych do otyłości, dowiodły, że przeszczep mikrobioty od szczupłych gryzoni spowodował, że te z nadwagą schudły 9 .
Zatem jest nierozerwalnie związana z chorobami autoimmunologicznymi. Naukowcy twierdzą nawet, że to właśnie dziedziczenie bakterii w rodzinie predysponuje do tych chorób, nie DNA 10.
Aż 90% “hormonu szczęścia” serotoniny jest produkowane w jelitach. Bakterie wspierają ten proces, ponieważ same potrzebują serotoniny do wzrostu 11. A przy okazji z jej dobrodziejstw może korzystać też człowiek.
Choć wcześniej uważano, że system trawienny dziecka jest jałowy w momencie narodzin. Ostatnie doniesienia naukowców wskazują na to, że w jelitach płodu są bakterie, przekazane przez matkę 12. Dlatego przyszła mama musi zadbać o swój mikrobiom przed ciążą, żeby zapewnić dziecku najlepszy start.
A to dlatego, że są to beztlenowce. Nie ma możliwości wyhodowania ich w laboratorium i zaobserwowania różnic in vitro. W związku z tym bada się je przy pomocy testów genetycznych PCR. Bakterie mogą wyglądać tak samo, ale pełnić różne funkcje w organizmie. Naukowcy szukają zatem różnic pomiędzy poszczególnymi szczepami w określonym fragmencie ich DNA 13.
Bibliografia: “Fast Facts About The Human Microbiome”, Centre for Ecogenetics and Environmental Health. Washington.edu, dostęp 20 grudnia 2021r. “Microbiome Vs Microbiota”, fiosgenomics.com, dostęp 20 grudnia 2021r. Ursell L.K., Metcalf J.L., Parfrey L.W., Knight R., “Defining the human microbiome”. Nutr Rev. 2012r. Kaoutari A., Armougom F., Gordon J. i inni, “The abundance and variety of carbohydrate-active enzymes in the human gut microbiota”. Nat Rev Microbiol 2013r. “Gut Check: Exploring Your Microbiome”, University of Colorado Boulder University of California San Diego. Coursera.org, dostęp 20 grudnia 2021r. Obregon-Tito A., Tito R., Metcalf J. i inni, “Subsistence strategies in traditional societies distinguish gut microbiomes”. Nat Commun 2015r. “Does a plant-based diet improve gut health? An interview with Hana Kahleova”, Gut Microbiota for Health, 17 czerwca 2020r. “Fast Facts About The Human Microbiome”, dz. cyt. “Gut Check: Exploring Your Microbiome”, dz. cyt. “Fast Facts About The Human Microbiome”, dz. cyt. Satyanarayana M., “Serotonin helps gut microbes thrive”, Chemical and Engineering News, 4 września 2019r. Lurie A. Lurie R. H., “Even the fetus has gut bacteria. Findings point to potential to improve preemie growth and immune system during high risk pregnancy”. Science Daily, 23 października 2019r. Shahi S.K., Zarei K., Guseva N.V., Mangalam A.K., “Microbiota Analysis Using Two-step PCR and Next-generation 16S rRNA Gene Sequencing”. J Vis Exp. 2019r.
Bibliografia:
Napisała: Hanna Borowska
Redaktorka, dziennikarka, science writerka, certyfikowana konsultantka ds. żywienia. Macierzyństwo sprawiło, że zainteresowanie tematyką zdrowotną zmieniło kierunek jej ścieżki zawodowej. Odbyła kilkanaście szkoleń i kursów w kraju i za granicą z zakresu dietetyki, medycyny funkcjonalnej, aromaterapii. Pasjonuje ją niezbadana moc mikrobiomu człowieka. Ukończyła z wyróżnieniem Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. Przez wiele lat związana z Euroradio.fm.
Kapsułka nikalab zachwyca nie tylko wyglądem, ale też swoim działaniem. Przy jej produkcji zastosowaliśmy 2 innowacyjne technologie - DRcaps® i DUOCAP®. DRcaps®...
Twoja opinia może zostać wykorzystana w naszej reklamie. Przeczytaj więcej w naszym Regulaminie. Także w opiniach dbamy o transparentność. Weryfikujemy czy pochodzą od regularnych klientów (nie osób z nami współpracujących) oraz czy są zgodne z przepisami prawa mającymi na celu ochronę konsumentów.