Wiele osób błędnie uważa, że to ryby wytwarzają kwasy Omega-3. Jednak ryby, tak jak ludzie, nie są zdolne do ich syntezy. Otrzymują te kwasy z pożywienia – z alg lub planktonu (drobnych organizmów wodnych). To algi są pierwotnym źródłem Omega-3.
Suplementy diety z kwasami Omega-3 zazwyczaj pochodzą z oleju rybnego i mają intensywny zapach i smak, odczuwalny przez kapsułkę. Nawet osoby, które lubią i często jadają ryby, na hasło “olej rybny” najczęściej się krzywią. Przedstawicielom starszego pokolenia źle się kojarzy też z dzieciństwem, kiedy to rodzice zmuszali ich do łykania płynnego oleju z łyżki, by wzmocnić odporność.
Skąd ryby biorą kwasy Omega-3?
Olej rybny cenimy ze względu na zawartość kwasów Omega-3, a także poszczególnych ich rodzajów – kwasów DHA i EPA. Nie znajdziemy ich w orzechach, ziarnach lub nasionach. Jednak ryby też nie produkują tych kwasów. Pozyskują je z alg 1. To algi są pierwotnym źródłem Omega-3. Takie pochodzenie tych kwasów oznacza, że są one odpowiednie dla wszystkich, także dla wegan i wegetarian. Mikroalgi produkują zarówno kwasy EPA, jak i DHA.
Kwasy Omega-3 z ryb mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Zapotrzebowanie w świecie na olej rybny ze względu na zawartość w nim kwasów Omega-3 cały czas rośnie. To wpływa także na skalę rybołówstwa przemysłowego. Jego skala na tyle się powiększyła w ciągu ostatnich lat, że obecnie stanowi poważne zagrożenie dla środowiska. Coraz gorzej jest też z jakością produktu końcowego, czyli oleju rybnego. Bardzo się różni ona w zależności od pory roku, miejsca połowu i zanieczyszczenia wód w tym obszarze. Natomiast oczyszczanie oleju rybnego z metali ciężkich i innych niechcianych pozostałości jest skomplikowane i nie zawsze możliwe 2.
Pozostaje także problem stabilności kwasów tłuszczowych Omega-3 z ryb. Jako że olej jest wielonienasycony i pochodzi z ryb zimnowodnych, potrzebuje odpowiednich warunków do przechowywania. Pod wpływem ciepła, światła i powietrza może szybko jełczeć, nawet w środku kapsułki. Badania stabilności kwasów Omega-3 w popularnych polskich suplementach diety pokazują, że mogą utleniać się jeszcze w okresie przydatności do spożycia 3.
Globalnie średnio co 5. suplement z olejem rybnym zawiera zjełczałe kwasy Omega-3 4. Czy szkodzą naszemu zdrowiu? Badania z udziałem zwierząt 5 mówią o tym, że w dużych dawkach mają efekt toksyczny. Niektóre badania z udziałem ludzi wskazują, że suplementacja takimi kwasami w dużych dawkach może podwyższać poziom cholesterolu 6. To oznacza, że utleniony olej rybny na pewno zmienia swoje właściwości. Oraz zapach i smak. Im bardziej jest zjełczały, tym bardziej intensywnie to odczuwamy. Po przyjęciu takich kapsułek możemy długo czuć nieprzyjemny posmak w ustach.
Dlaczego kwasy Omega-3 z alg są lepszym wyborem?
Wybierając kwasy tłuszczowe Omega-3 z alg, pozbywamy się od razu kilku problemów. Hodowla mikroalg w celu uzyskania z nich oleju jest kontrolowana, więc ryzyko zanieczyszczenia wody i samego oleju jest znacznie mniejsze, niż w przypadku ryb. Olej algowy ma też mniej intensywny zapach od rybnego. Jest również świetną alternatywą dla osób, które mają uczulenie na ryby i owoce morza. Nie muszą rezygnować z przyjmowania kwasów Omega-3, jeśli wybiorą suplement dobrej jakości z kwasami z mikroalg.
Hodowla alg nie zaburza ekosystemu, gdyż mikroalgi potrzebują znacznie mniejszej ilości zasobów w porównaniu do tradycyjnych roślin uprawnych. Rosną też bardziej obficie. Ponadto obecnie algi produkują 50% tlenu na świecie 7, ich uprawa jest nawet korzystna dla planety. Algi są najstarszą rośliną, są fundamentem życia całego ekosystemu mórz i oceanów. Wszystkie rośliny na Ziemi także historycznie pochodzą z klasy słodkowodnych zielonych alg.
Dlaczego warto suplementować kwasy Omega-3?
Mimo stale rosnącej popularności kwasów tłuszczowych Omega-3 ich rekomendowaną dawkę spożywa mniej niż 20% globalnej populacji 8. A szkoda, bo te kwasy mają wielokierunkowe działanie na organizm człowieka. Wspierają pracę mózgu, w tym koncentrację i pamięć 9,10. Hamują procesy zapalne i pomagają dbać o kondycję układu odpornościowego 11,12,13. Przyczyniają się także do utrzymania prawidłowego profilu lipidowego, wspierają pracę serca i pomagają obniżać ryzyko jego chorób, zawału i udaru mózgu 14,15,16. Kwasy Omega-3 wpływają także na jakość snu u dzieci i dorosłych 17,18. Są ważne dla naszego zdrowia psychicznego. Ich niski poziom jest związany z depresją 19,20,21. Badania dowodzą, że Omega-3 obniżają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego i raka piersi 22,23, a także choroby Alzheimera i demencji 24,25. Kwasy tłuszczowe Omega-3 są bardzo ważne dla kobiet w ciąży. Zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu oraz pomagają wspierać rozwój mózgu i oczu dziecka 26,27,28,29. Mogą być także pomocne w dbaniu o urodę. Mają pozytywny wpływ na skórę i wspierają walkę z niedoskonałościami oraz pomagają im przeciwdziałać. Korzystnie oddziałują również na regenerację mięśni w trakcie wysiłku i po nim 31,32,33.
Bibliografia:
- Ji X.J., Ren L.J., Huang H., “Omega-3 Biotechnology: A Green and Sustainable Process for Omega-3 Fatty Acids Production, Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, V.3, 2015r.
- Lenihan-Geels G., Bishop K. S., Ferguson L. R., “Alternative sources of omega-3 fats: can we find a sustainable substitute for fish?” Nutrients 5, 2013, 1301–1315.
- Kolanowski W., “Omega-3 LC PUFA Contents and Oxidative Stability of Encapsulated Fish Oil Dietary Supplements”, International Journal of Food Properties, 2010, 13:3, 498-511.
- Satokar V., Cutfield W., Cameron-Smith D., Albert B., “Response to Bannenberg and Rice”, Nutrition Reviews, Volume 80, Issue 1, January 2022, Pages 138–140.
- Albert B., Vickers M, Gray C., “Oxidized fish oil in rat pregnancy causes high newborn mortality and increases maternal insulin resistance”, Hormones, Reproduction and Development, American Psychological Society, 1 września 2016r.
- García-Hernández V.M., Gallar M., Sánchez-Soriano J., Micol V., Roche E., García-García E.. “Effect of omega-3 dietary supplements with different oxidation levels in the lipidic profile of women: a randomized controlled trial”. Int J Food Sci Nutr. 2013r.
- Chapman, R.L., Mitigation and Adaptation Strategies for Global Change, Algae: the world’s most important “plants” - an introduction, 2013.
- Ken D. Stark et al. Elsevier. Progress in Lipid Research. Volume 63, July 2016. Global survey of the omega-3 fatty acids, docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in the blood stream of healthy adults.
- EFSA Journal 2010;8(10):1796. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), docosapentaenoic acid (DPA).
- Karin Yurko-Mauro et al. PLoS One. 2015 Mar 18;10(3):e0120391. Docosahexaenoic acid and adult memory: a systematic review and meta-analysis.
- Calder, P.C. et al. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients., vol. 12 no. 1181, 2020.
- Basil M.C. and Levy BD. Specialised pro-resolving mediators: endogenous regulators of infection and inflammation. Nature Reviews | Immunology, vol. 16, pg. 51-67, 2016.
- Saray Gutiérrez et al. Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20):5028. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells.
- EFSA Journal 2010;8(10):1796. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), docosapentaenoic acid (DPA).
- Soumia Peter et al. Endocrinol Metab. 2013 May-Jun; 17(3): 422–429. A fish a day keeps the cardiologist away! – A review of the effect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system.
- Ann C Skulas-Ray et al. Circulation. 2019 Sep 17;140(12):e673-e691. Omega-3 Fatty Acids for the Management of Hypertriglyceridemia: A Science Advisory From the American Heart Association.
- Del Brutto et al. Dietary fish intake and sleep quality: a population-basedstudy. Sleep Med., vol. 17, pg. 126-128, 2016.
- Montgomery P et al. Fatty acids and sleep in UK children: objective and pilot objective sleep results from the DOLAB study – a randomized controlled trial. J Sleep Res., vol. 23, no. 4, pg. 364-388, 2014.
- Fontani, G., et al., “Cognitive and Physiological Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation in Healthy Subjects.” European Journal of Clinical Investigation 35 (11): 691–99.
- Pao-Yen et al. Are omega-3 fatty acids antidepressants or just mood-improving agents? The effect depends upon diagnosis, supplement preparation and severity of depression. Molecular Psychiatry, vol. 17, pg. 1161-1163, 2012.
- Robert K, McNamara, Ph.D. J Nutr Intermed Metab. 2016 Sep; 5: 96–106. Published online 2016 May 4. Role of Omega-3 Fatty Acids in the Etiology, Treatment, and Prevention of Depression: Current Status and Future Directions.
- Evropi Theodoratou et al. Am J Epidemiol. 2007 Jul 15;166(2):181-95. Dietary fatty acids and colorectal cancer: a case-control study.
- Carol J Fabian et al. Breast Cancer Research. Published: 04 May 2015. Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship.
- Majid Fotuhi et al. Review Nat Clin Pract Neurol. 2009 Mar;5(3):140-52. Fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer disease: a complex association.
- Karin Yurko-Mauro et al. Alzheimers Dement. 2010 Nov;6(6):456-64. Beneficial effects of docosahexaenoic acid on cognition in age-related cognitive decline.
- EFSA Journal 2010;8(10):1796. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), docosapentaenoic acid (DPA).
- Philippa Middleton et al. Meta-Analysis Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 15;11(11):CD003402. Omega-3 fatty acid addition during pregnancy.
- Ingrid B Helland et al. Pediatrics. 2003 Jan;111(1):e39-44. doi: 10.1542/peds.111.1.e39.Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children's IQ at 4 years of age.
- Michelle P Judge et al. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1572-7. Maternal consumption of a docosahexaenoic acid-containing functional food during pregnancy: benefit for infant performance on problem-solving but not on recognition memory tasks at age 9 mo.
- Anamaria Balić et al. Int J Mol Sci. 2020 Feb; 21(3): 741. Published online 2020 Jan 23. Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases.
- Philpott et al. Applications of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for sport performance. Res Sports Med., vol. 27, no. 2, pg.219-237, 2019.
- Ochi et al. Effect of eicosapentaenoic acids-rich fish oil supplementation on motor nerve function after eccentric contractions. J Intl Soc Sports Nutr., vol. 14, no. 23, 2017.
- Macartney et al. Intrinsic heart rate recovery after dynamic exercise is improved with an increased omega-3 index in healthy males. Br J Nutr., vol. 112, no. 2, pg. 1984-1992, 2014.
Co wyróżnia naszą kapsułkę?
Kapsułka nikalab zachwyca nie tylko wyglądem, ale też swoim działaniem. Przy jej produkcji zastosowaliśmy 2 innowacyjne technologie - DRcaps® i DUOCAP®. DRcaps®...