Coraz więcej Polaków stara się jeść mniej mięsa. Już 4 na 10 osób deklaruje się jako fleksitarianie, czyli „elastyczni wegetarianie“. Sprawdź, co jedzą i jakie mają z tego korzyści.
Trend jest ewidentny. W poszukiwaniu przepisu na zdrowe życie coraz częściej szukamy alternatywnych diet. Jedną z najbardziej popularnych jest ta fleksitariańska. Polega na ograniczaniu spożycia mięsa na rzecz większej ilości roślin w diecie. Przy tym istotne jest, że fleksitarianie nie są radykalni. Chcą mięso ograniczyć, a nie całkowicie z niego zrezygnować.
Z badań przeprowadzonych przez agencję IQS wynika, że już 43% Polaków deklaruje, iż je mniej mięsa. Z tej grupy 1% w ogóle nie sięga po produkty pochodzenia zwierzęcego. Kolejny 1 % nie je mięsa, za to spożywa ryby. Jednak grupą, która jest najbardziej liczna, są właśnie fleksitarianie 1.
Z kolei z raportu „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą!” wynika, że ponad 20% mieszkańców dużych miast określa się jako wegetarianie. O wiele częściej są to kobiety, które stanowią absolutną większość tej grupy 2.
Dlaczego fleksitarianie rezygnują z mięsa?
Termin “fleksitariane” został po raz pierwszy użyty w 1992 roku i od prawie 3 dekad robi coraz większą karierę. Wiele osób, które rezygnuje z codziennego kotleta czy mięsnego sosu, decyduje się na taki krok z obawy o jakość mięsa dostępnego w supermarketach. Argumentują swoją decyzję tym, że mięso zawiera antybiotyki i hormony. Inni zaś deklarują, że ich decyzja wynika z przesłanek etycznych i świadomości ekologicznej. Wątek moralnych wyborów jedzeniowych jest tu ważny. Wielu fleksitarian deklaruje, że nie chce przyczyniać się do cierpienia zwierząt. A jest ono nieuniknione w hodowli przemysłową, która przy okazji zwiększa śladu węglowy 3. Z badań wynika, że zmienienie diety na fleksitariańską może zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o 7% 4.
W diecie fleksitariańskiej je się mniej mięsa, za to lepszej jakości. Kupije się je np. w lokalnych sklepach czy od hodowców. Dieta nie polega na eliminacji żadnego produktu, tylko dodaniu do jadłospisu większej ilości roślin. Cennym źródłem białka jest soczewica, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona.
Ograniczanie mięsa to profilaktyka chorób.
Wymienione wyżej pokarmy są także dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika. To sprawia, że łatwiej mieć pod kontrolą poziom cholesterolu. Z badań wynika, że stosowanie diety fleksitariańskiej w połączeniu z aktywnością fizyczną pokrywa się z zaleceniami dotyczącymi zmniejszania ryzyka zachorowania na raka piersi i prostaty 5. Z badań WHO wynika, żę spożywanie 50 g przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego 6. Dieta fleksitariańska to prosta i smaczna profilaktyka.
Z wielu badań wynika, że dieta bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze (np. wegetariańska) ma pozytywny wpływ na zdrowie. Pozwala na utrzymanie odpowiedniej wagi, zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów i cukrzycy. Okazuje się, że wśród wegetarian występuje o 32% mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Dieta fleksitariańska jest podobna do wegetariańskiej pod względem ilości błonnika i innych cennych składników odżywczych. Zatem można przypuszczać, że ma podobnie pozytywny wpływ na zdrowie.
Co jedzą fleksitarianie?
W tej diecie nie ma sztywnych reguł i zasad, których przestrzeganie uczyni z nas fleksitarian. Polega głównie na tym, by jeść dużo warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Ważne jest dostarczenie organizmowi białka roślinnego, zamiast zwierzęcego. Od czasu do czasu w jadłospisie pojawia się mięso z dobrego, zaufanego źródła. Fleksitarianie starają się spożywać jak najmniej przetworzone produkty oraz ograniczają spożycie cukru.
Co więc jeść? Soję, tofu, soczewicę, by dostarczyć organizmowi białko. Istotne są warzywa i owoce, najlepiej 5 porcji dziennie lub więcej, a także sezonowe zioła i orzechy. Do picia można polecić napoje z migdałów, kokosa czy soi, wodę oraz niesłodzone soki i herbaty. Jeśli jemy produkty pochodzenia zwierzęcego, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Niech jajka będą od kur z wolnego wybiegu, ryba – spoza hodowli, drób – organiczny.
Dieta fleksitariańska z uwagi na swoje zalety jest coraz popularniejsza. Jednak także przy tym sposobie żywienia warto zachować otwartą głowę i zdrowy rozsądek. Kiedy ograniczamy ilość czerwonego mięsa w diecie, trzeba zadbać o alternatywne źródła żelaza i cynku. Jak? Włączyć do diety zielone warzywa. Sprawdzi się jarmuż i szpinak, zaś w dostarczaniu cynku pomogą ziarna i orzechy. Warto zadbać o odpowiedni poziom witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza. Znajdziemy ją w cytrusach, truskawkach, melonie czy papryce. Jeśli jesz mniej tłustych ryb, trzeba zadbać o dostarczanie tłuszczów omega 3. Znajdziemy je w algach, orzechach czy nasionach chia. Źródłem witaminy B12, która nie występuje w roślinach, a jest szalenie istotna dla naszego zdrowia, mogą być – i być powinny – suplementy.
Bibliografia:
- “Fleksitarianie nadchodzą”, IQS Raporty, dostęp 8 grudnia 2021r.
- Grzelak K., “Koniec schabowego? Już ponad 20 procent Polaków z dużych miast to wegetarianie”. Focus.pl, 6 kwietnia 2021r.
- Gadomska H., “Coraz więcej fleksitarian w Polsce. Sprawdź, czy do nich należysz”. Focus.pl, 8 czerwca 2020r.
- Aleksandrowicz L., Green R., Joy E.J., Smith P., Haines A., “The Impacts of Dietary Change on Greenhouse Gas Emissions, Land Use, Water Use, and Health: A Systematic Review”. PLoS One. 2016r.
- Abbigail P., "Benefits of a Flexitarian Diet: Educating College Students of Lifestyle Approaches to Reduce the Risk of Developing Breast and Prostate Cancer". Mahurin Honors College Capstone Experience 2016r.
- Bouvard V., Loomis D., Guyton K.Z. i inni, “Carcinogenicity of consumption of red and processed meat“. The Lancet, 26 października 2015r.
- Crowe F.L., Appleby P.N., Travis R.C., Key T.J., “Risk of hospitalization or death from ischemic heart disease among British vegetarians and nonvegetarians: results from the EPIC-Oxford cohort study”. Am J Clin Nutr., marzec 2013r.
- Gifford B., “Going meat-less, not meat-free: What is flexitarianism?”. Nutritionist Resource, 25 marca 2019r.
Co wyróżnia naszą kapsułkę?
Kapsułka nikalab zachwyca nie tylko wyglądem, ale też swoim działaniem. Przy jej produkcji zastosowaliśmy 2 innowacyjne technologie - DRcaps® i DUOCAP®. DRcaps®...