Potencjał jedzenia jest znany od tysięcy lat. Jednak dzisiaj, zamiast zbilansowanego posiłku, wolimy łyknąć tabletkę lub wypić koktajl w proszku. Mimo to naukowcy postulują, by zdrowa dieta była pierwszą pozycją na liście zaleceń od każdego lekarza.
Niewłaściwa dieta jest jedną z przyczyn przewlekłych chorób na całym świecie oraz śmierci, spowodowanych tymi chorobami. Według WHO jest jednym z 3 najważniejszych czynników, które rujnują nasze zdrowie, a na które mamy bezpośredni wpływ (obok braku aktywności fizycznej i palenia papierosów)1. Bo to od nas zależy, czym się karmimy. Nie doceniając roli jedzenia w naszym życiu, wydajemy mnóstwo pieniędzy na “magiczne tabletki”, które i tak nie przynoszą pożądanych rezultatów. Bo samo słowo “suplement”, zapożyczone z języka angielskiego, oznacza tyle, co “uzupełnienie”. A więc to jedzenie jest podstawą, bez której żadne dodatki po prostu nie zadziałają.
Dlaczego nie istnieje “karma dla ludzi”.
Jedzenie w życiu człowieka spełnia znacznie więcej funkcji niż tylko dostarczenie składników odżywczych. Podczas posiłku rozkoszujemy się bogactwem smaków, konsystencji, zapachów, kolorów. Są one ucztą nie tylko dla żołądka, ale i dla zmysłów. Cała ta otoczka wraz z naszym nastawieniem psychicznym w momencie jedzenia również wpływa na nasze zdrowie i to, co przyswajamy z diety. Jest to jeden z powodów, dlaczego do tej pory nikt nie stworzył pełnowartościowej “karmy dla ludzi”. Nawet tzw. jedzenie elementarne, które stosuje się u osób chorych, po operacjach i w trakcie rekonwalescencji w dłuższej perspektywie nie wystarcza, mimo że jest zbilansowane pod względem niezbędnych składników dla organizmu. Taka dieta nieuchronnie prowadzi do niedoborów pokarmowych i negatywnie odbija się na stanie psychicznym 2.
Podobnie wygląda sytuacja w przypadku utraty węchu i smaku (np. podczas choroby COVID-19). Wszystko zaczyna smakować tak samo i nie przynosi zadowolenia, zaczynamy się irytować i ryzykujemy nawet zapaść na depresję 3. Poza tym naukowcy zwracają uwagę na fakt, że prawdziwe jedzenie zawiera takie pierwiastki w śladowych ilościach, o których możemy nawet nie podejrzewać. Zatem nie znajdziemy ich w składzie leków i suplementów 4. Mimo śladowych ilości takie substancje mogą pełnić ważne funkcje – np. pomagać w przyswajaniu innych składników. Nie dostarczając ich organizmowi z pożywienia, narażamy się na niedobory. Sama natura podpowiada nam, że nie znajdziemy drogi do zdrowia i szczęścia z pominięciem różnorodnej i smacznej diety.
Jedzenie jako lekarstwo.
Lecznicze właściwości, które ma pożywienie, są znane ludzkości od tysięcy lat. Jednym z najbardziej znanych przykładów na to, że zwykłe jedzenie potrafi ratować życia, jest historia marynarzy, zapadających na szkorbut podczas dalekich wypraw. W latach 1600-1800 z powodu tej choroby na morzu zginęły miliony ludzi, więcej niż w wyniku katastrof morskich, bitew i innych chorób razem wziętych 5. Przyczyną był zwykły niedobór witaminy C, wynikający z ubogiej diety na statku. Rozwiązaniem posłużył zapas kiszonej kapusty, w którą zaczęto wyposażać wszystkie statki przed dłuższą wyprawą, oraz soki cytrusowe, które marynarze pili podczas postojów.
Zmiana diety potrafi zdziałać cuda i dzisiaj. Jest coraz więcej dowodów naukowych na to, że interwencje żywieniowe nie tylko pomagają zrzucić zbędne kilogramy, ale też zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych 6, nowotworów 7 i śmierci 8, przewlekłych chorób zapalnych 9 , a także neurodegeneracyjnych 10. Lista oczywiście jest niepełna i na bieżąco aktualizowana przez naukowców. Po wprowadzeniu pełnowartościowych posiłków do swojej codziennej rutyny na pewno odczujesz zmianę w samopoczuciu, więc wysiłek jest tego wart. A jeśli nie wiesz od czego zacząć, by zdrowe odżywianie weszło Ci w nawyk, zajrzyj tu.
Składników z prawdziwego jedzenia nie przedawkujesz.
Można się objeść jabłkami lub pomarańczami, ale nie przedawkować witamin i minerałów, w nich zawartych. Nasz organizm uruchamia naturalny mechanizm regulacyjny. Po tym, jak czujemy przesyt, przez dłuższy czas nie możemy nawet patrzeć na zjedzony w dużej ilości produkt. W przypadku tabletek i kapsułek – jest istotne ryzyko przedawkowania, jeśli łykniemy ich za dużo. Tabletka lub kapsułka jest malutka, można ją kupić bez recepty i nie wydaje się niebezpieczna. Jednak jeśli kierujemy się filozofią “więcej znaczy lepiej”, możemy urządzić więcej szkody, niż pożytku.
Amerykańscy naukowcy zbadali ponad 30 tysięcy osób i porównali ich stan zdrowotny, uwzględniając suplementację 11. Okazało się, że dostarczenie organizmowi niezbędnej ilości magnezu, cynku, witamin A i K z samego jedzenia przyczyniło się do obniżenia ryzyka śmierci i chorób sercowo-naczyniowych. Natomiast przyjmowanie suplementów z wapniem ponad miarę zwiększało ryzyko śmierci na raka.
Żyjemy w świecie, gdzie duża część sklepowych produktów spożywczych już jest fortyfikowana witaminami i minerałami. Płatki śniadaniowe, mleko roślinne, “zdrowe” batoniki, soki, woda smakowa – to tylko niektóre przykłady. Po zjedzeniu kilku z tych rzeczy i łyknięciu dodatkowo np. witaminy C ryzykujemy ją przedawkować. W efekcie możemy odczuwać nudności, biegunkę i skurcze żołądka 12. W podobny sposób można dostarczyć sobie zbyt dużo niektórych minerałów, np. cynku i selenu. To może objawić się w postaci wypadania włosów, zaburzeń żołądkowo-jelitowych, zmęczenia i nawet łagodnego uszkodzenia nerwów 13.
Czy sama dieta wystarczy?
Różnorodna dieta jest podstawą i może być w niektórych przypadkach także lekarstwem, choć nie zawsze jedynym 14. Z pewnością można uznać, że zdrowe odżywianie jest pierwszym krokiem na drodze ku lepszemu życiu. Tylko i aż tyle.
Coraz więcej badaczy głośno mówi o tym, że zmiana diety powinna być “interwencją pierwszego rzutu”, zalecaną przez lekarzy 15 16 . Dzięki temu można uniknąć przepisywania zbędnych leków, polepszyć wyniki leczenia farmakologicznego oraz zmniejszyć ilość przyjęć do szpitala i odciążyć system opieki zdrowotnej 17.
Oczywiście nie oznacza to, że suplementacja jest złem, wręcz przeciwnie. Żeby skorzystać z dobrodziejstw, które oferuje, warto jednak podchodzić do niej z głową i umiarem, traktując jako dodatek.
Bibliografia:
- “Preventing chronic diseases:a vital investment. WHO global report”. World Health Organization, 2005r.
- Streit L., “What Is an Elemental Diet, and Can You Use It for Weight Loss?”. Healthline.com, 30 lipca 2019r.
- Coelho D.H.,, Reiter E.R., Budd S.G. i inni, “Quality of life and safety impact of COVID-19 associated smell and taste disturbances”, American Journal of Otolaryngology, 2021r.
- Feltman R., “Why Don't We Have Food Replacement Pills?”. Popularmechanics.com, 21 marca 2013r.
- Price C., “The Age of Scurvy”. Science History Institute, 14 sierpnia 2017r.
- Franzini L., Ardigò D., Valtueña S. i inni, “Food selection based on high total antioxidant capacity improves endothelial function in a low cardiovascular risk population”. Nutr Metab Cardiovasc Dis, styczeń 2012r.
- Li W.W., Li V.W,. Hutnik M., Chiou A.S., “Tumor angiogenesis as a target for dietary cancer prevention”. J Oncol. 2012r.
- Dinu M., Abbate R., Gensini G.F. i inni, “Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 13 czerwca 2017r.
- McDougall J., Bruce B., Spiller G., Westerdahl J., McDougall M. “Effects of a Very Low-Fat, Vegan Diet in Subjects with Rheumatoid Arthritis”, The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 5 lipca 2004r.
- Sindi S., Kåreholt I., Eskelinen M. i inni, “Healthy dietary changes in midlife are associated with reduced dementia risk later in life”. Nutrients. 2018r.
- Chen F., Du M., Blumberg J.B., “Association Among Dietary Supplement Use, Nutrient Intake, and Mortality Among U.S. Adults. A Cohort Study”. Annals of Internal Medicine 7 maja 2019r.
- Elliott B., “Does Too Much Vitamin C Cause Side Effects?”. Healthline.com, 13 grudnia 2019r.
- Meixner M., “7 Signs and Symptoms of Zinc Overdose”. Healthline.com, 16 czerwca 2018r.
- “Food First: Dietary Change Improves Outcomes”, The Institute for Functional Medicine, dostęp 14 grudnia 2021r.
- Sandquist L., “Food First: Nutrition as the Foundation for Health”. Creative Nursing, dostęp 14 grudnia 2021r.
- Storz M.A., “Is There a Lack of Support for Whole-Food, Plant-Based Diets in the Medical Community?”. The Permanente Journal, 2019r.
- Downer S., Berkowitz S. A., Harlan T. S., Olstad D. L., Mozaffarian D.,”Food is medicine: actions to integrate food and nutrition into healthcare”. BMJ 2020r.
Co wyróżnia naszą kapsułkę?
Kapsułka nikalab zachwyca nie tylko wyglądem, ale też swoim działaniem. Przy jej produkcji zastosowaliśmy 2 innowacyjne technologie - DRcaps® i DUOCAP®. DRcaps®...