

Dietetyk dziecięcy Magdalena Kubik opowiada, jak krok po kroku podejść do zmiany jadłospisu w przedszkolu, jeśli wywołuje Twoje zastrzeżenia. Ten algorytm będzie przydatny zarówno w publicznych, jak i prywatnych placówkach.

Jadłospis w przedszkolu Twojego dziecka pozostawia w Twojej ocenie wiele do życzenia? Nie podobają ci się produkty podawane dziecku? Masz wrażenie, że tylko Ty zauważasz te niedociągnięcia? Trudno rozmawia ci się z kierownictwem placówki? Odłóż na bok emocje i przejdź krok po kroku poniższy algorytm. Zyskasz mocne argumenty do dyskusji nad zmianami w żywieniu lub uspokoisz się, że podawane posiłki są zgodne z oficjalnymi wytycznymi dla dzieci.
Krok pierwszy – ściągnij jadłospis.
Ze strony przedszkola pobierz całotygodniowy jadłospis dziecka. Najlepiej wydrukuj go sobie i zaznaczaj na nim wszystkie ważne elementy, które będziesz sprawdzać.
Krok drugi – weryfikacja menu z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia.
O tym, jakie błędy najczęściej popełnia się w przedszkolnych jadłospisach, przeczytasz tu.
Analizując jadłospis swojego dziecka, odpowiadaj na poniższe pytania, by sprawdzić, czy jadłospis odpowiada wymogom Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
- Czy w przedszkolu są przynajmniej dwa posiłki główne (śniadanie, obiad)?
- Czy posiłki zawierają produkty z różnych grup spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze?
- Czy potrawy smażone są podawane nie częściej niż 1raz w tygodniu?
- Czy potrawy w placówce są doprawiane solą, ziołami czy przyprawami typy Vegeta, Kucharek itp.?
- Czy podawana jest chociaż jedna (lub więcej) porcji warzyw w posiłku obiadowym?
- Czy w tygodniu są 3 lub więcej porcji surowych warzyw?
- Czy w tygodniu pojawiają się minimum 3 różne warzywa?
- Czy podawane są owoce surowe i przetworzone?
- Czy podawane owoce suszone nie zawierają cukru lub innych substancji słodzących oraz soli czy tłuszczu?
- Czy podawana jest 1 lub więcej porcji owoców każdego dnia w posiłku obiadowym?
- Czy w tygodniu pojawiają się minimum 3 różne owoce?
- Czy zachowana jest proporcja tygodniowa – 3 porcje warzyw na 2 owoców?
- Czy warzywo lub owoc jest w każdym podawanym w przedszkolu posiłku?
- Czy produkty zbożowe lub ziemniaki pojawiają się w każdym posiłku głównym?
- Czy płatki śniadaniowe zawierają nie więcej niż 15 g cukrów na 100g produktu gotowego do jedzenia?
- Czy potrawy smażone z kategorii produkty zbożowe pojawiają się maksymalnie 1 raz w tygodniu (mowa tu o np. o naleśnikach)?
- Czy ryby podawane są co najmniej 1 raz w tygodniu?
- Czy produkty mleczne mają zawartość cukrów max 10g na 100ml?
- Czy w przedszkolu podawane są co najmniej 2 porcje mleka lub produktów mlecznych dziennie?
- Czy podawane soki nie zawierają dodatku cukru?
- Czy jest dostępna woda do picia dla dzieci?
- Czy napoje przygotowywane na miejscu są bez dodatku cukru (dozwolone słodzenie miodem naturalnym)?
Krok trzeci – uzupełnienie informacji.
Jest zupełnie naturalne, że możesz nie wiedzieć, jakie produkty są wykorzystywane do przygotowania posiłków. Nikt nie będzie miał za złe, jeśli pojawi się z Twojej strony pytanie o te produkty. Najprościej napisać maila do kierownictwa placówki z prośbą o udostępnienie informacji, np. jakie kakao, płatki czy inne produkty są w przedszkolu wykorzystywane. Zapytaj o nazwę produktu oraz producenta. Mając te dane, szybko w internecie sprawdzisz tabele wartości odżywczych produktu i łatwo stwierdzisz, ile cukru, soli czy tłuszczu zawierają.
Pamiętaj, że graniczne wartości to:
Cukier.
- produkty zbożowe do 15g/100g produktu;
- mleko i produkty mleczne 10g/100g produktu;
- ogólnie produkty mają mieć nie więcej niż 10g cukrów /100g.
Sól.
W tabelach wartości odżywczych znajdziesz informację o zawartości soli, a w rozporządzeniu jest mowa o sodzie. Przelicznik jest prosty: sól (g) = sód (g) x 2,5, zatem 0,12 g sodu = 0,3 g soli.
W rozporządzeniu jest wyraźnie napisane, że można stosować zioła i przyprawy bez dodatku soli. Oznacza to dyskwalifikację dla popularnych mieszanek typu Vegeta, Kucharek itp.
Tłuszcz.
Produkty powinny zawierać go nie więcej niż 10g tłuszczu w 100g produktu gotowego do spożycia.
Nie ma zupełnie znaczenia, czy posiłki w przedszkolu Twojego dziecka przygotowywane są w kuchni przedszkolnej, czy dostarczane przez firmę kateringową. Wszyscy podlegają wymogom tego samego Rozporządzenia i muszą udostępniać informacje o produktach wykorzystywanych do przygotowania posiłków.
Krok czwarty – analiza.
Masz już wszystkie informacje do analizy jadłospisu przedszkolnego Twojej pociechy. Pora go jak najbardziej obiektywnie ocenić. Możliwe, że już na tym etapie się uspokoisz. Jednak jeśli w którymkolwiek miejscu menu odbiega od wymogów zawartych w Dzienniku Ustaw, możesz działać.
Krok piąty – działanie.
Cały jadłospis został przez ciebie dokładnie przejrzany i podsumowany, potwierdziły się Twoje zastrzeżenia, masz w ręku konkretne argumenty, by działać. Pora przekazać te argumenty stronie przeciwnej – czyli kierownictwu przedszkola – i poczekać na ich odzew.
Pamiętaj – ciężko jest dyskutować z faktami. Dlatego po Twojej interwencji najprawdopodobniej jadłospis się zmieni.
Jeśli nie, zawsze możesz poprosić o ocenę Sanepid. W tym celu należy przekazać jadłospisy przedszkolne do właściwego oddziału z prośbą o opinię. Możesz także poprosić o skontrolowanie placówki.
Sama miałam okazję działać według tego algorytmu z przedszkolem mojej córki. Pojawiły się u niej na podwieczorek “mleczne kanapki” i serki topione. Choć wiedziałam od razu, że to niezgodne z rozporządzeniem produkty, chciałam dać szansę firmie kateringowej na wypowiedzenie się, zanim prześlę moje wnioski. Taktyka zadziałała. W jadłospisie nastąpiły korzystne zmiany bez potrzeby interwencji Sanepidu. Mam nadzieję, że i w placówce Twojego dziecka tak będzie.

Co wyróżnia naszą kapsułkę?
Kapsułka nikalab zachwyca nie tylko wyglądem, ale też swoim działaniem. Przy jej produkcji zastosowaliśmy 2 innowacyjne technologie - DRcaps® i DUOCAP®. DRcaps® jest odporna na kwasy żołądkowe, uwalnia cenne składniki dopiero w jelicie cienkim. Bo właśnie tam są wchłaniane.

Co warto zrobić, przygotowując się do ciąży?
Żywienie, suplementacja, styl życia – z tym musisz zrobić porządek już na etapie myślenia o powiększeniu rodziny. Podpowiadamy, od czego zacząć, planując ciążę.
