Dlaczego nie znajdziesz wapnia w bazach na co dzień od nikalab?

Talerz warzyw, owoców i orzechów
Czas czytania: 1 min
Opublikowano 14/11/2021

Wapń jest głównym minerałem w naszym organizmie, a natura zadbała o to, by był łatwo dostępny w pożywieniu. Suplementując go bez potrzeby, możesz się nabawić kamieni nerkowych i nawet zawału. Więcej wapnia nie zawsze znaczy lepiej.

Talerz warzyw, owoców i orzechów

Każdy wie, że wapń jest potrzebny dla zdrowia kości i zębów. Jednak jest równie ważny dla pracy serca, mięśni, regulowania ciśnienia czy nawet profilaktyki cukrzycy i otyłości. Ten minerał jednak łatwo można dostarczyć sobie z dietą. Jego źródła są szeroko dostępne i przebadane. Oto one:

  • przetwory mleczne, np. ser, jogurt, naturalny kefir oraz mleko,
  • dobrej jakości ryby drobno ościste, np. sardynki, śledzie,
  • soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, bób,
  • komosa ryżowa, amarantus, miłka abisyńska (teff),
  • mak, sezam, migdały, orzechy laskowe, nerkowce,
  • brokuły, jarmuż, brukselka, kapusta włoska,
  • figi, pomarańcze, czarne porzeczki, kiwi,
  • wzbogacana woda mineralna.

Jeśli jadasz te produkty codziennie, prawdopodobnie nie musisz suplementować wapnia (warto natomiast zajrzeć tutaj po nasze dodatkowe wskazówki, jak polepszyć jego przyswajanie z jedzenia).

Bo to wchłanialność jest kluczem, jeśli chodzi o wapń!

Zależy od wielu czynników – przede wszystkim od działania systemu hormonalnego. To hormony są odpowiedzialne za to, ile wapnia się przyswoi. Możemy wpływać na to poprzez:

  • dostarczenie organizmowi niezbędnej ilości witaminy D (również uważanej za hormon). Reguluje ona wchłanianie wapnia w jelicie cienkim. Dlatego witaminę D znajdziesz we wszystkich Bazach na co dzień nikalab.
  • zapewnienie niezbędnej dawki witaminy K2, która kieruje wapń do kości. Bez niej odkładałby się w żyłach i tworzył blaszki, powodując choroby układu krążenia.

Wapń wymaga solidnego wsparcia tych witamin, a ich rola rośnie wraz z wiekiem. W Bazie na co dzień dla kobiet w wieku 18-49 umieściliśmy tylko witaminę D3. Witamina K jest w dużym stopniu produkowana przez drobnoustroje, mieszkające w naszych jelitach, ale możemy otrzymać pewne jej ilości z pokarmem. Wraz z wiekiem mikrobiota jelitowa staje się uboższa i wytwarza mniej witaminy K. Jednocześnie zapotrzebowanie organizmu na nią rośnie. Zmiany hormonalne w okresie okołomenopauzalnym źle odbijają się na stanie kości. Witamina K2 zostaje ważnym graczem w walce o ich gęstość. Dlatego dodaliśmy ten składnik do Bazy na co dzień dla kobiet w wieku 50+.

Czym grozi przedawkowanie wapnia?

Nadmiar wapnia wynikający z nieprzemyślanej suplementacji nie tylko powoduje zaparcia, trudności w koncentracji i niestrawność, ale może doprowadzić do powstania kamieni nerkowych czy chorób serca. Niemieckie badania naukowe dowiodły, że osoby, które stawiały na suplementy jako główne źródło wapnia, miały prawie 3 razy większe ryzyko zawału, niż ci, co nie suplementowali tego składnika. Przyjmowanie wapnia może także ograniczyć wchłanianie innych niezbędnych minerałów (żelaza, magnezu, cynku) oraz doprowadzić do niedoborów. 

Bibliografia:

  1. Bailey R. L., Dodd K. W., Goldman J. A., Gahche J. J., Dwyer J. T., Moshfegh A. J., Sempos C. T., Picciano M. F., "Estimation of total usual calcium and vitamin D intakes in the United States". The Journal of nutrition, 2010r.
  2. "Office of Dietary Supplements - Calcium(n.d.)". National Institutes of Health, 10 czerwca 2020r.
  3. "Calcium and vitamin D: Important at every age". National Institutes of Health, dostęp październik 2020r.
  4. "Calcium". Natural Medicines, therapeuticresearch.com, dostęp październik 2020r.
  5. "Calcium – fact sheet for professionals. Office of Dietary Supplements", dostęp październik 2020r.
  6. "Dietary Guidelines Advisory Committee. Scientific report of the 2020 Dietary Guidelines Advisory Committee: Advisory report to the Secretary of Agriculture and the Secretary of Health and Human Services". U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service, dostęp październik 2020r.
  7. Szeleszczuk Ł., Kuras M., “Znaczenie wapnia w metabolizmie człowieka i czynniki wpływające na jego biodostępność w diecie”. Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego 3, 2014r., str.16-22.
  8. Wagatsuma K., Yamada S., Ao M. i inni, “Diversity of Gut Microbiota Affecting Serum Level of Undercarboxylated Osteocalcin in Patients with Crohn's Disease”. Nutrients. 2019r.
  9. Anderson J.J., Klemmer P.J., “Risk of high dietary calcium for arterial calcification in older adults”. Nutrients. 2013r.
  10. Hulbert M., Turner M.E., Hopman W.M., Anastassiades T., Adams M.A., Holden R.M., “Changes in vascular calcification and bone mineral density in calcium supplement users from the Canadian Multi-center Osteoporosis Study (CaMOS)”. Atherosclerosis, 2020r.
  11. Ellis J.L., Karl P.J., Oliverio A.M., “Dietary vitamin K is remodeled by gut microbiota and influences community composition”. Gut Microbes 2021r.
  12. Li K., Kaaks R., Linseisen J. i inni, “Associations of dietary calcium intake and calcium supplementation with myocardial infarction and stroke risk and overall cardiovascular mortality in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study (EPIC-Heidelberg)”. Heart 2012r.
Wydawca nie prowadzi działalności leczniczej.