Jednocześnie, dane Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego świadczą o tym, że magnezu spożywamy zbyt mało. Ten problem dotyczy ponad 90% mężczyzn oraz prawie 70% kobiet w Polsce. Co ciekawe, pod tym względem możemy nawet wyprzedzać Amerykanów, wśród których tylko co druga osoba spożywa mniej magnezu niż się zaleca 4, oraz Australijczyków, gdzie magnezu brakuje co trzeciej osobie 5.
Ciało dorosłego człowieka zawiera około 25 gramów magnezu, z czego około 60% znajduje się w kościach, prawie 40% w mięśniach i narządach (serce, mózg, wątroba) 6. Tylko 1% magnezu krąży w krwi. I to jest powód, dlaczego badanie krwi na zawartość magnezu nie jest dobrym sposobem, by rozpoznać niedobory tego składnika (o tym, jaki sposób jest lepszy, dowiesz się w dalszej części artykułu).
Na co konkretnie wpływa magnez? Wśród setek funkcji można wyróżnić następujące:
Niedobory magnezu są związane z takimi chorobami jak migrenowe bóle głowy, choroba Alzheimera, udary mózgu, nadciśnienie, choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, nowotwory żołądka i jelita grubego oraz wiele innych 18. Warto zadbać o uzupełnienie tego składnika jeszcze zanim wystąpią poważne dolegliwości.
Zapotrzebowanie na magnez jest inne dla każdego z nas i zależy od wieku, masy ciała, płci i okresu życia, który obecnie przechodzimy (np. ciąża, karmienie piersią, menopauza). Szacuje się, że każdy dodatkowy kilogram ciała podczas wzrostu potrzebuje 300 mg magnezu, a kilogram mięśni – 200 mg 19.
Więcej magnezu potrzebują także kobiety ciężarne ze względu na rozwój płodu i łożyska, zwiększającą się masę własnego ciała oraz zwiększone wydalanie magnezu z moczem 20.
Jeśli chodzi o zalecane dzienne normy spożycia magnezu, to różnią się one w zależności od kraju. Polski Instytut Zdrowia Publicznego 21 zaleca następujące ilości tego minerału w diecie:
W praktyce natomiast każda z przedstawionych powyżej grup spożywa mniej magnezu niż się zaleca 22. Dlaczego tak jest? Sprawdźmy.
Z jednej strony, istnieje wiele pokarmów, które są bogatym źródłem magnezu i mogą pomóc w zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na ten ważny składnik. Oto kilka z nich:
Z drugiej strony, praktyka dowodzi, że sama dieta często nie wystarcza, aby zapewnić nam odpowiednią dawkę magnezu. Istnieje kilka czynników, które przyczyniają się do tego niedoboru.
Szacuje się że zawartość magnezu w różnych produktach spożywczych i warzywach może być mniejsza nawet o 80% w porównaniu z poziomami sprzed 1950 r. 23 ! Współczesne metody uprawy doprowadziły do utraty znacznej ilości magnezu w produktach spożywczych. Warzywa, owoce, ziarna i orzechy, które kiedyś były bogatym źródłem magnezu, teraz zawierają go znacznie mniej.
Z produktów spożywczych przyswajamy około 50% tego cennego minerału 24. Orzechy, ziarna, zboża zawierają tzw. substancje antyodżywcze, np. kwas fitynowy, który utrudniają wchłanianie magnezu.
Spożycie przetworzonej żywności i napojów gazowanych, również przyczyniają się do niedoboru magnezu. Te produkty są ubogie w magnez, a jednocześnie zwiększają jego wydalanie z organizmu. Dodatkowo obecność w produktach np. fosforanów (stabilizatory, regulatory kwasowości) zaburza jego wchłanianie.
Czynniki takie jak stres, nadmierne spożycie alkoholu i niektóre choroby mogą zwiększać zapotrzebowanie na magnez, co utrudnia pozyskanie odpowiedniej jego ilości z dietą.
Podsumowując, zjeść i przyswoić odpowiednią ilość magnezu z dietą wcale nie jest tak łatwo. W tym celu trzeba byłoby zjadać codziennie (biorąc pod uwagę średnio 50% wchłanianie):
W związku z tym, że większość zasobów magnezu w organizmie znajduje się w tkankach i kościach, a także wewnątrz komórek, diagnostyka laboratoryjna niedoborów tego składnika to nie lada wyzwanie. W naszej krwi krąży tylko 1% magnezu, a jego stężenie jest cały czas podtrzymywane na niezbędnym poziomie, nawet kosztem kości i mięśni. Dlatego wynik badania krwi na magnez mieszczący się w granicach normy laboratoryjnej nie jest gwarancją, że w organizmie mamy tego minerału pod dostatkiem 25.
Czasem zaleca się także wykonanie badania stężenia magnezu w moczu – w próbce porannej lub dobowej. Jednak ta metoda także ma wiele wad i nie daje 100% pewności, że nie mamy niedoborów. I choć dobowa próbka moczu może dać więcej informacji o tym, co dzieje się w organizmie, warto pamiętać, że ilość wydalanego magnezu zależy od wielu czynników – wieku, płci, chorób, poziomu hormonów w organizmie, przyjmowanych leków itd. Dla przykładu: jeśli mamy za dużo magnezu, nerki mogą wydalać większe jego ilości, to prawda. Jeśli mamy niedobór, ciało zatrzymuje magnez. Jednak zarówno większe, jak i mniejsze wydalanie magnezu z moczem może być spowodowane także chorobami i nie odzwierciedla zasobów tego minerału w organizmie 26.
Dostępnym dla każdego i dość miarodajnym sposobem, by ocenić, czy nie występują u nas niedobory magnezu, jest przyjrzenie się objawom, jakie doświadczamy. Im więcej punktów z poniższej listy obserwujesz u siebie, tym wyższe prawdopodobieństwo, że potrzebujesz więcej magnezu:
Niektóre choroby chroniczne także mogą oznaczać, że organizm potrzebuje więcej niż standardowa zalecana ilość magnezu.
Oczywiście, nie jest to lista zamknięta. Jeśli masz wątpliwości, czy Twoja choroba może wpływać na zapotrzebowanie na magnez, skonsultuj się z zaufanym lekarzem.
Uzyskanie niezbędnej ilości magnezu z pożywienia wcale nie jest tak łatwe, a nasze życie jest pełne czynników, które mogą zarówno sprzyjać wypłukaniu naszych zasobów magnezowych, jak i przeszkadzać jego wchłanianiu. Warto zatem wspomóc się suplementacją preparatem z magnezem, pamiętając jednak, że słoiczek słoiczkowi nie jest równy.
W popularnych suplementach diety magnez występuje w wielu formach, na przykład:
Wybierając preparat z magnezem lepiej jest zaufać przyswajalnym formom, mimo że mogą kosztować drożej. Dodatkowo warto także sprawdzić, by w składzie znalazła się witamina B6. Pomaga ona magnezowi przeniknąć do środka komórek oraz wykorzystać go bardziej efektywnie, zmniejszając wydalanie z moczem 36.
Magnez wchłania się w jelicie cienkim, zatem warto zadbać o to, by jego “otoczka” dostarczyła aktywny składnik do miejsca docelowego. W żołądku panuje kwaśne środowisko, dlatego zwykłe kapsułki i tabletki mogą ulec zniszczeniu pod wpływem kwasu solnego, a cenny magnez także nie będzie miał szansy się odpowiednio przyswoić. Na rynku są dostępne kapsułki, które wraz ze swoją zawartością docierają aż do jelita cienkiego (np. technologia DRCaps).
I ostatni, choć równie ważny element, to zbędne dodatki. Oprócz samego magnezu w składzie popularnych preparatów często można znaleźć wypełniacze, konserwanty, barwniki, alergeny itd. Takie składniki nie tylko zbędnie obciążają organizm, lecz także mogą działać drażniąco na jelito cienkie i nawet zaburzać wchłanianie substancji odżywczych, w tym samego magnezu. Więcej o szkodliwych składnikach, które można znaleźć w składzie suplementów diety, i których warto unikać przeczytasz w tym artykule. Kupując magnez, zadbaj o to, by skład preparatu był jak najkrótszy i zrozumiały.
Bibliografia: Altura BM, Li W, Zhang A, Zheng T, Shah NC, et al. (2016) Sudden Cardiac Death in Infants, Children and Young Adults: Possible Roles of Dietary Magnesium Intake and Generation of PlateletActivating Factor in Coronary Arteries. J Hear Health 2(2): doi http://dx.doi.org/10.16966/2379-769X.121 Stella Lucia Volpe, Magnesium in Disease Prevention and Overall Health, Advances in Nutrition, Volume 4, Issue 3, 2013, Pages 378S-383S, ISSN 2161-8313, https://doi.org/10.3945/an.112.003483. Fiorentini D, Cappadone C, Farruggia G, Prata C. Magnesium: Biochemistry, Nutrition, Detection, and Social Impact of Diseases Linked to Its Deficiency. Nutrients. 2021 Mar 30;13(4):1136. doi: 10.3390/nu13041136. PMID: 33808247; PMCID: PMC8065437. Rosanoff A, Weaver CM, Rude RK. Suboptimal magnesium status in the United States: are the health consequences underestimated? Nutr Rev. 2012 Mar;70(3):153-64. doi: 10.1111/j.1753-4887.2011.00465.x. Epub 2012 Feb 15. PMID: 22364157. Australian Bureau of Statistics. 2021. Australian Health Survey: Usual Nutrient Intakes, 2011-12 financial year, abs.gov.au, dostęp 3.07.2023. Fiorentini D., dz.cyt. Wolf FI, Cittadini A. Magnesium in cell proliferation and differentiation. Front Biosci. 1999 Aug 1;4:D607-17. doi: 10.2741/wolf. PMID: 10430554. Liu M, Yang H, Mao Y. Magnesium and liver disease. Ann Transl Med. 2019 Oct;7(20):578. doi: 10.21037/atm.2019.09.70. PMID: 31807559; PMCID: PMC6861788. Noronha JL, Matuschak GM. Magnesium in critical illness: metabolism, assessment, and treatment. Intensive Care Med. 2002;28:667–679. Yamanaka R, Shindo Y, Oka K. Magnesium Is a Key Player in Neuronal Maturation and Neuropathology. Int J Mol Sci. 2019 Jul 12;20(14):3439. doi: 10.3390/ijms20143439. PMID: 31336935; PMCID: PMC6678825. Maier JAM, Locatelli L, Fedele G, Cazzaniga A, Mazur A. Magnesium and the Brain: A Focus on Neuroinflammation and Neurodegeneration. Int J Mol Sci. 2022 Dec 23;24(1):223. doi: 10.3390/ijms24010223. PMID: 36613667; PMCID: PMC9820677. Rosique-Esteban N, Guasch-Ferré M, Hernández-Alonso P, Salas-Salvadó J. Dietary Magnesium and Cardiovascular Disease: A Review with Emphasis in Epidemiological Studies. Nutrients. 2018 Feb 1;10(2):168. doi: 10.3390/nu10020168. PMID: 29389872; PMCID: PMC5852744. Mori S, Tomita T, Fujimura K, Asano H, Ogawa T, Yamasaki T, Kondo T, Kono T, Tozawa K, Oshima T, Fukui H, Kimura T, Watari J, Miwa H. A Randomized Double-blind Placebo-controlled Trial on the Effect of Magnesium Oxide in Patients With Chronic Constipation. J Neurogastroenterol Motil. 2019 Oct 30;25(4):563-575. doi: 10.5056/jnm18194. PMID: 31587548; PMCID: PMC6786451. Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189. doi: 10.7556/jaoa.2018.037. PMID: 29480918. Veronese N, Dominguez LJ, Pizzol D, Demurtas J, Smith L, Barbagallo M. Oral Magnesium Supplementation for Treating Glucose Metabolism Parameters in People with or at Risk of Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Double-Blind Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Nov 15;13(11):4074. doi: 10.3390/nu13114074. PMID: 34836329; PMCID: PMC8619199. Rondanelli M, Faliva MA, Tartara A, Gasparri C, Perna S, Infantino V, Riva A, Petrangolini G, Peroni G. An update on magnesium and bone health. Biometals. 2021 Aug;34(4):715-736. doi: 10.1007/s10534-021-00305-0. Epub 2021 May 6. PMID: 33959846; PMCID: PMC8313472. Uwitonze AM, Rahman S, Ojeh N, Grant WB, Kaur H, Haq A, Razzaque MS. Oral manifestations of magnesium and vitamin D inadequacy. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Jun;200:105636. doi: 10.1016/j.jsbmb.2020.105636. Epub 2020 Feb 18. PMID: 32084549. Stella Lucia Volpe, dz.cyt. Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Instytut Zdrowia Publicznego, 2020r. Orlova, S., Dikke, G., Pickering, G. et al. Risk factors and comorbidities associated with magnesium deficiency in pregnant women and women with hormone-related conditions: analysis of a large real-world dataset. BMC Pregnancy Childbirth 21, 76 (2021). https://doi.org/10.1186/s12884-021-03558-2. Jarosz M. (red.) dz.cyt. Jak wyżej. Uwitonze, Anne Marie and Razzaque, Mohammed S.. "Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function" Journal of Osteopathic Medicine, vol. 118, no. 3, 2018, pp. 181-189. https://doi.org/10.7556/jaoa.2018.037 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Scientific opinion on Dietary Reference Values for magnesium, EFSA Journal, 2015, 13, 7, 4186. Elin RJ. Assessment of magnesium status for diagnosis and therapy. Magnes Res. 2010 Dec;23(4):S194-8. doi: 10.1684/mrh.2010.0213. Epub 2010 Aug 24. PMID: 20736141. Fiorentini D. dz.cyt. Djurhuus MS, Skøtt P, Hother-Nielson O, Klitgaard NA, Beck-Nielsen H. Insulin increases renal magnesium excretion: a possible cause of magnesium depletion in hyperinsulinaemic states. Diabet Med. 1995 Aug;12(8):664-9. doi: 10.1111/j.1464-5491.1995.tb00566.x. PMID: 7587003. Rosique-Esteban N., dz.cyt. Azem, R., Daou, R., Bassil, E. et al. Serum magnesium, mortality and disease progression in chronic kidney disease. BMC Nephrol 21, 49 (2020). https://doi.org/10.1186/s12882-020-1713-3 Caruso R, Pallone F, Stasi E, Romeo S, Monteleone G. Appropriate nutrient supplementation in celiac disease. Ann Med. 2013 Dec;45(8):522-31. doi: 10.3109/07853890.2013.849383. Epub 2013 Nov 7. PMID: 24195595. Galland L. Magnesium and inflammatory bowel disease. Magnesium. 1988;7(2):78-83. PMID: 3294519. Serefko A, Szopa A, Wlaź P, Nowak G, Radziwoń-Zaleska M, Skalski M, Poleszak E. Magnesium in depression. Pharmacol Rep. 2013;65(3):547-54. doi: 10.1016/s1734-1140(13)71032-6. PMID: 23950577. Iskra, Maria & Krasińska, B. & Tykarski, Andrzej. (2013). Magnesium - Physiological role, clinical importance of deficiency in hypertension and related diseases, and possibility of supplementation in the human body. Nadcisnienie Tetnicze. 17. 447-459. National Institutes of Health NIH Magnesium—Health Professional Fact Sheet. Dostęp 06.07.2023, ods.od.nih.gov. Jak wyżej. Fiorentini D. dz.cyt.
Bibliografia:
Napisała: Hanna Borowska
Redaktorka, dziennikarka, science writerka, certyfikowana konsultantka ds. żywienia. Macierzyństwo sprawiło, że zainteresowanie tematyką zdrowotną zmieniło kierunek jej ścieżki zawodowej. Odbyła kilkanaście szkoleń i kursów w kraju i za granicą z zakresu dietetyki, medycyny funkcjonalnej, aromaterapii. Pasjonuje ją niezbadana moc mikrobiomu człowieka. Ukończyła z wyróżnieniem Wydział Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. Przez wiele lat związana z Euroradio.fm.
Kapsułka nikalab zachwyca nie tylko wyglądem, ale też swoim działaniem. Przy jej produkcji zastosowaliśmy 2 innowacyjne technologie - DRcaps® i DUOCAP®. DRcaps®...
Twoja opinia może zostać wykorzystana w naszej reklamie. Przeczytaj więcej w naszym Regulaminie. Także w opiniach dbamy o transparentność. Weryfikujemy czy pochodzą od regularnych klientów (nie osób z nami współpracujących) oraz czy są zgodne z przepisami prawa mającymi na celu ochronę konsumentów.