O nikalab

Jakich efektów możesz oczekiwać po suplementacji diety Bazą nikalab dla kobiet 50+ lat?

Czas czytania: 7 min
Opublikowano 18/02/2022
Jakich efektów możesz oczekiwać po suplementacji diety Bazą nikalab dla kobiet 50+ lat?

Składniki Bazy na co dzień pomogą Ci wykorzystać swój potencjał niezależnie od wieku. Pomagają one wspierać pracę serca i mózgu, odżywczy sen, prawidłowy poziom energii, zdrowie kości, a także obniżyć ryzyko groźnych chorób i spowolnić procesy starzenia się.

Okres dojrzałości to moment, w którym z jednej strony kobiety mają szansę na rozpoczęcie całkowicie nowego rozdziału w swoim życiu, ponieważ zazwyczaj mają mniej obowiązków rodzinnych związanych z opieką nad dziećmi oraz dysponują czasem i możliwościami, by realizować własne pasje i rozwijać zainteresowania (także zawodowe). Z drugiej strony wiele kobiet w okolicy 50. roku życia odczuwa pogorszenie funkcjonowania organizmu, związane m.in. z okresem menopauzy i jej uciążliwymi objawami. Te zmiany odzwierciedlają także statystyki państwowe: po 50. roku życia lawinowo wzrasta ilość wizyt lekarskich, przepisywanych leków i hospitalizacji1

Kobiety dojrzałe stają w obliczu wyzwań związanych z utrzymaniem zdrowia i urody. Szukają skutecznych rozwiązań, które pomogłyby cieszyć się życiem, spowolnić procesy starzenia się oraz wesprzeć potrzeby swojego organizmu na tym etapie. Ponad połowa sukcesu (53% według oceny niektórych ekspertów2) w tym niełatwym zadaniu zależy od czynników związanych ze stylem życia: sposób odżywiania się, aktywność fizyczna, umiejętność radzenia sobie ze stresem, stosowanie używek itd. 

Prawidłowa dieta nabiera szczególnego znaczenia po 50. roku życia. Nawet 20% zgonów w Polsce może wynikać z zagrożeń związanych z nieprawidłowym odżywianiem3. Dojrzały organizm charakteryzują zmiany hormonalne, spowolnienie procesów metabolicznych, pogorszenie trawienia oraz specyficzne potrzeby, które wymagają szczególnego podejścia do żywienia. Kobiety po 50. roku życia potrzebują mniej kalorii, jeśli chcą zachować prawidłową masę ciała, a jednocześnie - więcej składników aktywnych, np. witamin, minerałów. To sprawia, że potrawy muszą być nie tylko urozmaicone, lecz także skoncentrowane pod względem zawartości cennych składników. 

W praktyce osoby dojrzałe są jeszcze bardziej narażone na niedobory pokarmowe, niż osoby młodsze, nawet jeśli starają się odżywiać zdrowo. Więcej o tym, dlaczego niedobory są tak powszechne w tej grupie wiekowej, przeczytasz w osobnym artykule

Suplement diety Baza na co dzień Kobieta Ja+ został stworzony po to, by wspierać organizm kobiety po 50-tce i pomóc jej cieszyć się życiem w zdrowiu i dobrym samopoczuciu, a także zachować swoje piękno jak najdłużej. Skład Bazy na co dzień ma oparcie w badaniach populacyjnych, które wskazują na najczęstsze niedobory, a także w badaniach klinicznych nad skutecznością poszczególnych substancji aktywnych. 

Oto co znajdziesz w naszej Bazie na co dzień: 

  • kwasy Omega-3 z alg (DHA+EPA), 
  • witamina D3 z alg (cholekalcyferol), 
  • witamina K2* (menachinon-7),

kompleks witamin z grupy B:

  • witamina B12 (metylokobalamina), 
  • witamina B9 – aktywny kwas foliowy (sól glukozaminowa kwasu (6s)-5-metylotetrahydrofoliowego), 
  • witamina B4 (dwuwinian choliny),

oraz antyoksydanty:

  • witamina A (octan retinolu),
  • witamina E (wodorobursztynian D-alfa tokoferolu),
  • koenzym Q10 (ubichinon).

Te składniki znalazły się w środku, ponieważ trudno jest dostarczyć je z dietą w niezbędnej ilości, nawet jeśli przykładasz uwagę do zdrowego odżywiania się. Dbając o to, by suplementy nikalab były zarazem bezpieczne i skuteczne, wspólnie z lekarzami, naukowcami i dietetykami dobraliśmy odpowiedni skład, rodzaj kapsułki, formę składników aktywnych, a także ich dawki. Możesz przyjmować nasze produkty codziennie, by otrzymać niezbędne wsparcie w walce z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia się. Składniki Bazy na co dzień nikalab wspierają Twój organizm w walce z chorobami i przyczyniają się do wzmocnienia sił organizmu. Przyjrzyjmy się dokładniej temu, jakie korzyści możesz odnieść z ich codziennego przyjmowania.

Anti-ageing i skóra. 

 

Wiek jest jednym z czynników, który przyśpiesza wzrost ilości wolnych rodników w organizmie. Same w sobie wolne rodniki nie są wrogami. Są to po prostu reaktywne cząsteczki tlenu, które cały czas powstają w naszym ciele, nawet podczas procesu oddychania. Organizm potrzebuje ich do wielu procesów biologicznych, np. do walki z infekcjami. Stan, w którym wolnych rodników jest za dużo lub gdy komórki nie są w stanie ich zneutralizować, nazywany jest stresem oksydacyjnym. W tej sytuacji wolne rodniki mogą uszkadzać DNA komórek i przyczyniać się do rozwoju nowotworów, chorób serca oraz chorób o podłożu zapalnym4,5, a także nasilać procesy starzenia się organizmu. 

Obniżyć ilość wolnych rodników pomagają m.in. przeciwutleniacze. Na przykład, witamina E wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym6. Badania naukowe także mówią o tym, że koenzym Q10 hamuje produkcję wolnych rodników i działa synergicznie z witaminą E7

Przeciwutleniacze wspierają też zdrowie i wygląd skóry. Witamina A pomaga utrzymać prawidłowy stan skóry8 i błon śluzowych9. Badania naukowe pokazują, że koenzym Q10 poprawia gładkość skóry i zmniejsza widoczność zmarszczek10. W badaniach niski poziom tego składnika został powiązany z rakiem skóry11. Naukowcy wskazują również na dobroczynne działanie kwasów Omega-3 na ogólną kondycję skóry12

Wsparcie odporności. 

Im jesteśmy starsi, tym bardziej spada efektywność systemu immunologicznego i tym mniej komórek odpornościowych wydziela nasz organizm. Osoby dojrzałe często doświadczają skutków przewlekłego stanu zapalnego, który może być przyczyną wielu chorób. Po 50-tym roku życia wsparcie odporności jest szczególnie ważne. 

Witaminy D13, A14 oraz B1215 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Badania naukowe dowodzą, że witamina E także wspiera naturalne siły obronne organizmu ulegające osłabieniu wraz z wiekiem16. Oprócz tego, naukowcy dowiedli, że kwasy Omega-3 oraz kwas foliowy również wspomagają Twoją odporność. Ich niedobór może przyczyniać się do powstania przewlekłych stanów zapalnych, które są podłożem do rozwoju poważnych chorób17,18.  Zgodnie z wynikami badań, kwasy Omega-3 także obniżają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów - np. jelita grubego czy piersi19. Witamina D oraz kwasy Omega-3, przyjmowane razem lub osobno, pomagają obniżyć ryzyko chorób autoimmunologicznych na 15-22%, co pokazują badania na osobach po 50. roku życia20

Mózg, pamięć i wzrok.

Naukowcy twierdzą, że mózg człowieka zaczyna się starzeć już w wieku 24 lat21. Im jesteśmy starsi, tym trudniej jest nam utrzymać sprawność mózgu i funkcji poznawczych. 

Kwasy DHA (rodzaj kwasów Omega-3) wspomagają utrzymanie prawidłowego funkcjonowania mózgu22. Badania naukowe dostarczają dowodów na to, że witamina E pomaga chronić nasze funkcje poznawcze przed pogorszeniem związanym z wiekiem23. Dodatkowo naukowcy zaobserwowali związek pomiędzy niskim poziomem witaminy B12 a problemami z pamięcią i koncentracją24. Jak wskazują wyniki badań, witamina B4 (cholina) jest równie ważna dla sprawnego funkcjonowania pamięci25.

Jeśli chodzi o choroby neurodegeneracyjne, to zgodnie z naukową analizą, przed ich rozwojem pomaga chronić witamina E26 oraz wysokie stężenie kwasów Omega-3 w organizmie27. Ponadto naukowcy twierdzą, że kwas foliowy (witamina B9) pomaga obniżyć ryzyko demencji28

Kwasy DHA oraz witamina A przyczyniają się również do utrzymania prawidłowego widzenia29,30

Energia, nastrój, sen.

Wraz z wiekiem zaburza się nasz zegar biologiczny i rytmy dobowe. Wiele osób po 50-tce ma problem z tym, żeby zasnąć lub często budzi się w nocy. Sen jest jednak krytyczny dla dobrego samopoczucia i zdrowia. Od tego, w jakim stopniu organizm się zregenerował w nocy, zależy nasz poziom energii w ciągu dnia. 

Badania naukowe wskazują, że jakość nocnego wypoczynku zależy m.in. od spożycia kwasów Omega-331. Naukowcy także dowiedli, że witamina B12 pomaga regulować sen, normalizować rytmy dobowe i modulować produkcję melatoniny (hormonu snu)32.

Sen jest nierozerwalnie związany z działaniem odporności, zdrowiem układu nerwowego i poziomem energii w ciągu dnia. Niewyspani czujemy się też mniej szczęśliwi.

Witamina B12 wspomaga także ten obszar - wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego33, psychologicznego34, a także proces przemiany energii w organizmie35. Pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia36.

Badania naukowe łączą nasz stan emocjonalny, nastrój i zdrowie psychiczne także z poziomem kwasów Omega-3 i witaminy D: ich niedobory są związane z gorszym stanem psychicznym, w tym z depresją37,38.

Zdrowie serca, wątroby i trzustki.

Choroby układu krążenia i serca są główną przyczyną zgonów w Polsce i prawie w całej Unii Europejskiej39. Dlatego tak ważne jest holistyczne dbanie o zdrowie serca przy pomocy diety, aktywności fizycznej i odpowiedniego stylu życia. 

Prawidłowe funkcjonowanie serca wspierają także kwasy EPA i DHA (Omega-340). Pomagają one utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze41 i poziom trójglicerydów we krwi. Badania naukowe dostarczają dowodów także na to, że odpowiednie poziomy kwasów Omega-3 i kwasu foliowego (witamina B9) przyczyniają się do zdrowia układu krążenia, obniżając ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu42,43

W świetle naukowych danych koenzym Q10 także wspiera pracę serca, zmniejszając ryzyko zgonów wynikających z chorób tego organu oraz pomagając w leczeniu nadciśnienia44. Zgodnie z badaniami, koenzym Q10 pomaga regulować poziom cukru we krwi, co jest częścią profilaktyki cukrzycy45

Jednym z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest podwyższony poziom cholesterolu we krwi. W utrzymaniu prawidłowego poziomu lipidów (w tym cholesterolu) jest pomocna witamina B4 (cholina)46. Przyczynia się ona także do prawidłowej pracy wątroby47.

Kości, zęby i mięśnie. 

Zmiany hormonalne w organizmie kobiety związane z okresem menopauzy odbijają się na stanie tkanki kostnej. W tym okresie i po nim następuje obniżenie poziomu estrogenów i w związku z tym kości (zęby też!) mogą tracić minerały, przede wszystkim wapń48. Stają się bardziej kruche. 

Witamina D wspomaga prawidłowe wchłanianie i wykorzystywanie wapnia i fosforu49 oraz utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi50. Witamina D także wspiera zdrowie kości51, zębów52 oraz właściwe funkcjonowanie mięśni53. Witamina D pomaga również zmniejszyć ryzyko upadków spowodowanych utratą równowagi i osłabieniem mięśni (upadki stanowią czynnik ryzyka złamań kości u mężczyzn i kobiet w wieku 60 lat i starszych)54.

Witamina K także przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu kości55. Dowody naukowe potwierdzają, że witamina K pomaga kierować wapń do kości, spowalniając proces rozwoju osteoporozy56.  W sytuacji, gdy w organizmie brakuje witaminy K, może dojść do odkładania się wapnia w tętnicach zamiast w kościach, co zagraża zdrowiu serca. 

Więcej o podstawach zdrowia kości przeczytasz w osobnym artykule.

A ponadto…

Badania naukowe nad skutecznością składników aktywnych, które znajdziesz w Bazie na co dzień dla kobiet 50+ lat, sugerują, że te substancje mogą obniżyć ryzyko wielu chorób, w tym autoimmunologicznych, niektórych nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, chorób na tle zapalnym (o czym już była mowa wyżej), a także:

  • Witaminy A, B12 i B9 (kwas foliowy) mogą pomóc w obniżeniu ryzyka anemii (B12 i B9 uczestniczą w  procesie tworzenia krwi w organizmie57,58, a witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu żelaza59). 
  • Koenzym Q10 może pomóc w łagodzeniu objawów migreny: zmniejszyć ilość takich incydentów, a także skrócić i spłycić ich przebieg60,61.
  • Witamina D wspiera profilaktykę chorób oczu, np. zwyrodnienia plamki żółtej62.

Kiedy zobaczysz efekty?

Kiedy rozpoczniesz stosowanie Bazy na co dzień od nikalab, już po pierwszej dawce w Twoim organizmie zaczną zachodzić subtelne zmiany na poziomie komórkowym, choć na początku mogą być one niezauważalne. Ponieważ każda z nas jest wyjątkowa, czas potrzebny do pełnego rozwinięcia potencjału suplementacji u różnych osób będzie odmienny.

Po kilku miesiącach prawdopodobnie zaczniesz dostrzegać korzyści i odczuwać namacalne efekty. Siły obronne Twojego organizmu otrzymają wsparcie składników aktywnych. Możesz zaobserwować poprawę nastroju, snu i poziomu energii w ciągu dnia. Zmiany wewnętrzne mogą również wpłynąć na kondycję skóry, mięśni, pracę mózgu.

Pełny potencjał Bazy na co dzień powinien ujawnić się w perspektywie długofalowej, szczególnie w połączeniu z zrównoważoną dietą i regularną aktywnością fizyczną. Suplementacja pomoże uzupełnić niedobory składników, które wpływają na organizmie wielowymiarowo. W rezultacie możesz zobaczyć zmiany w swoim wyglądzie, jakości snu i poziomu nastroju, a także wspomożesz swoje działania anti-ageing.

Aby maksymalnie skorzystać z dobrodziejstw kwasów Omega-3, witamin i innych składników, zalecamy codzienne przyjmowanie 2 kapsułek Bazy na co dzień dla kobiet w wieku 50+ lat o dowolnej porze, z jedzeniem lub bez, bez robienia przerw w suplementacji.

Pamiętaj, że efektywna suplementacja musi być konsekwentna oraz nie powinna zastępować urozmaiconej diety (dlaczego tak jest, przeczytasz tu)

Bibliografia:

  1. Raport NFZ podsumowujący koszty leczenia pacjentów w 2022 roku, Średnia wartość refundacji swiadczen i leków w przeliczeniu na pacjenta, ttps://shiny.nfz.gov.pl/koszty_nfz.
  2. Uwarunkowania zdrowia, Profilaktyka w Pigułce, Profilaktyka Łódzkie, Regionalne Programy Zdrowotne, https://profilaktyka.lodzkie.pl/profilaktyka-w-pigulce/uwarunkowania-zdrowia, dostęp 01.12.2023. 
  3. IHME (2020), “Global Health Data Exchange” (estimates refer to 2019), https://www.healthdata.org/research-analysis/gbd.
  4. Singh A.K., Pandey P., Tewari M. i inni, “Free radicals hasten head and neck cancer risk: A study of total oxidant, total antioxidant, DNA damage, and histological grade”. J Postgrad Med. 2016r.
  5. Liguori I., Russo G., Curcio F. i inni, “Oxidative stress, aging, and diseases”. Clin Interv Aging. 2018r.
  6. Characteristics, Unique ID POL-HC-6522, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(10):1816, https://ec.europa.eu.
  7. Juan Garrido-Maraver et al. Front Biosci (Landmark Ed). 2014 Jan 1;19:619-33. Clinical applications of coenzyme Q10. & Kagan, V. E et al. (2000). Coenzyme Q and vitamin E need each other as antioxidants. Protoplasma, 214(1–2), 11–18. & Jan Alexander. Antiaging. June 18, 2021. Coenzyme Q10 Supplementation in Ageing and Disease. & Richard Morrill. Antiaging, Antioxidant function, Cardiovascular Health, Healthy People. May 2, 2017. Coenzyme Q10 and healthy ageing. & Hernández-Camacho J.D., Bernier M., López-Lluch G., Navas P., “Coenzyme Q10 Supplementation in Aging and Disease”. Front Physiol, 2018. & Takahashi M., Takahashi K., “Water-soluble CoQ10 as A Promising Anti-aging Agent for Neurological Dysfunction in Brain Mitochondria”. Antioxidants (Basel), 2019.
  8. Characteristics, Unique ID POL-HC-6478, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(10):1754, https://ec.europa.eu.
  9. Characteristics, Unique ID POL-HC-6477, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(10):1754, https://ec.europa.eu.
  10. Plácido Navas 1, José Manuel Villalba, Rafael de Cabo. Mitochondrion. 2007 Jun;7 Suppl:S34-40. The importance of plasma membrane coenzyme Q in aging and stress responses. & Jose M Villalba et al. Expert Opin Investig Drugs. 2010 Apr;19(4):535-54. Therapeutic use of coenzyme Q10 and coenzyme Q10-related compounds and formulations. & Luigi Rusciani et al. J Am Acad Dermatol. 2006 Feb;54(2):234-41 & Žmitek K., Pogačnik T., Mervic L., Žmitek J., Pravst I., “The effect of dietary intake of coenzyme Q10 on skin parameters and condition: Results of a randomised, placebo-controlled, double-blind study”. Biofactors, styczeń 2017.
  11. Low plasma coenzyme Q10 levels as an independent prognostic factor for melanoma progression.
  12. Balić A. i inni, “Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases”,  Int J Mol Sci. 2020r.
  13. Characteristics, Unique ID POL-HC-6520, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2010;8(2):1468, https://ec.europa.eu.
  14. Characteristics, Unique ID POL-HC-6480, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2009;7(9):1221, https://ec.europa.eu.
  15. Characteristics, Unique ID POL-HC-6487, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2009;7(9):1223, https://ec.europa.eu.
  16. Ga Young Lee and Sung Nim Han. Nutrients. 2018 Nov; 10(11): 1614. Published online 2018 Nov 1. The Role of Vitamin E in Immunity. & Chung-Yung Jetty Lee, Fan Wan. The Journal of Nutrition, Volume 130, Issue 12, December 2000, Pages 2932–2937. Vitamin E Supplementation Improves Cell-Mediated Immunity and Oxidative Stress of Asian Men and Women.
  17. Gutierrez S et al. Effects of omega-3 fatty acids on immune cells. Intl J Mol Sci., vol. 20, no. 20, pg. 5028, 2019. & Calder, P.C. et al. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients., vol. 12 no. 1181, 2020. & Basil M.C. and Levy BD. Specialised pro-resolving mediators: endogenous regulators of infection and inflammation. Nature Reviews | Immunology, vol. 16, pg. 51-67, 2016. & Saray Gutiérrez et al. Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20):5028. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells.
  18. A Dhur, P Galan, S Hercberg. Prog Food Nutr Sci. 1991;15(1-2):43-60. Folate status and the immune system. & Catherine J Field et al. J Nutr Biochem. 2006 Jan;17(1):37-44. Dietary folate improves age-related decreases in lymphocyte function. & Kathleen Mikkelsen and Vasso Apostolopoulos. Victoria University Melbourne. In book: Nutrition and Immunity (pp.103-114). Vitamin B12, Folic Acid, and the Immune System. July 2019.
  19. Evropi Theodoratou et al. Am J Epidemiol. 2007 Jul 15;166(2):181-95. Dietary fatty acids and colorectal cancer: a case-control study. & Carol J Fabian et al. Breast Cancer Research. Published: 04 May 2015. Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship. & Emeline Dierge et al. Cell Metabolism. 11 June 2021. “Peroxidation of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in the acidic tumor environment leads to ferroptosis-mediated anticancer effects” & Tahreem Iqbal, Michael Miller. Curr Cardiol Rep. 2021 Jul 11;23(8):111. A Fishy Topic: VITAL, REDUCE-IT, STRENGTH, and Beyond: Putting Omega-3 Fatty Acids into Practice in 2021.& UCLouvain research An Omega-3 that’s poison for tumours. 11 June 2021.
  20. Hahn J, Cook N R, Alexander E K, Friedman S, Walter J, Bubes V et al. Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial BMJ 2022; 376 :e066452 doi:10.1136/bmj-2021-066452.
  21. Parohan M., Sarraf P., Javanbakht M.H., Ranji-Burachaloo S., Djalali M., “Effect of coenzyme Q10 supplementation on clinical features of migraine: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials”. Nutr Neurosci. 2020r.
  22. Characteristics, Unique ID POL-HC-6366, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2011;9(4):2078, https://ec.europa.eu.
  23. Martha Clare Morris et al. Arch Neurol. 2002 Jul;59(7):1125-32. Vitamin E and cognitive decline in older persons.
  24. Theresa Köbe at al. Am J Clin Nutr. 2016 Apr;103(4):1045-54. Epub 2016 Feb 24. Vitamin B-12 concentration, memory performance, and hippocampal structure in patients with mild cognitive impairment.
  25. Maria De Jesus Moreno Moreno. Clin Ther. 2003 Jan;25(1):178-93. Cognitive improvement in mild to moderate Alzheimer's dementia after treatment with the acetylcholine precursor choline alfoscerate: a multicenter, double-blind, randomized, placebo-controlled trial. & Derbyshire E., Obeid R.,”Choline.Neurological Development and Brain Function: A Systematic Review Focusing on the First 1000 Days”. Nutrients, czerwiec 2020.
  26. Giorgio La Fata,* Peter Weber, and M. Hasan Mohajeri. Nutrients. 2014 Dec; 6(12): 5453–5472. Published online 2014 Nov 28. Effects of Vitamin E on Cognitive Performance during Ageing and in Alzheimer’s Disease.
  27. Majid Fotuhi et al. Review Nat Clin Pract Neurol. 2009 Mar;5(3):140-52. Fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer disease: a complex association. & Ernst J Schaefer at al. Arch Neurol. 2006 Nov;63(11):1545-50. Plasma phosphatidylcholine docosahexaenoic acid content and risk of dementia and Alzheimer disease: the Framingham Heart Study. & Karin Yurko-Mauro et al. Alzheimers Dement. 2010 Nov;6(6):456-64. Beneficial effects of docosahexaenoic acid on cognition in age-related cognitive decline.
  28. E H Reynolds. BMJ. 2002 Jun 22; 324(7352): 1512–1515. doi: 10.1136/bmj.324.7352.1512. Folic acid, ageing, depression, and dementia. &  Gnosis by Lesaffre, Quatrefolic, 2021.
  29. Characteristics, Unique ID POL-HC-6367, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2011;9(4):2078, https://ec.europa.eu.
  30. Characteristics, Unique ID POL-HC-6479, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2010;8(10):1754, https://ec.europa.eu.
  31. Brutto D. i inni, “Dietary fish intake and sleep quality: a population-basedstudy”. Sleep Med., vol. 17, pg. 126-128, 2016r.
  32. G Mayer, M Kröger, K Meier-Ewert. Neuropsychopharmacology. 1996 Nov;15(5):456-64. Effects of vitamin B12 on performance and circadian rhythm in normal subjects. & M Okawa et al. Sleep. 1990 Feb;13(1):15-23. Vitamin B12 treatment for sleep-wake rhythm disorders. & K Honma et al. Experientia. 1992 Aug 15;48(8):716-20. Effects of vitamin B12 on plasma melatonin rhythm in humans: increased light sensitivity phase-advances the circadian clock?
  33. Characteristics, Unique ID POL-HC-6483, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2010;8(10):4114, https://ec.europa.eu.
  34. Characteristics, Unique ID POL-HC-6485, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2010;8(10):4114, https://ec.europa.eu.
  35. Characteristics, Unique ID POL-HC-6482, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2009;7(9):1223, https://ec.europa.eu.
  36. Characteristics, Unique ID POL-HC-6488, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2010;8(10):4114, https://ec.europa.eu.
  37. Fontani, G., et al., “Cognitive and Physiological Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation in Healthy Subjects.” European Journal of Clinical Investigation 35 (11): 691–99. & Pao-Yen et al. Are omega-3 fatty acids antidepressants or just mood-improving agents? The effect depends upon diagnosis, supplement preparation and severity of depression. Molecular Psychiatry, vol. 17, pg. 1161-1163, 2012. & Mischoulon D. Omega-3 fatty acids for mood disorders. & Robert K, McNamara, Ph.D. J Nutr Intermed Metab. 2016 Sep; 5: 96–106. Published online 2016 May 4. Role of Omega-3 Fatty Acids in the Etiology, Treatment, and Prevention of Depression: Current Status and Future Directions. & Shima Jazayeri et al. Comparison of therapeutic effects of omega-3 fatty acid eicosapentaenoic acid, separately and in combination, in major depressive disorder. Pages 192-198 | Received 03 Oct 2007, Published online: 06 Jul 2009.
  38. Consuelo H Wilkins et al. Am J Geriatr Psychiatry. 2006 Dec;14(12):1032-40. Vitamin D deficiency is associated with low mood and worse cognitive performance in older adults. & Rathish Nair and Arun Maseeh. J Pharmacol Pharmacother. 2012 Apr-Jun; 3(2): 118–126.Vitamin D: The “sunshine” vitamin. & R Jorde et al. Randomized Controlled Trial J Intern Med. 2008 Dec;264(6):599-609. Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial. & Quraishi SA, Camargo CA Jr. Vitamin D in acute stress and critical illness. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012;15(6):625-634.
  39. Causes of death statistics, Eurostat Statistics Explained, Data extracted in March 2023, https://ec.europa.eu.
  40. Characteristics, Unique ID POL-HC-6368, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2011;9(4):2078, https://ec.europa.eu.
  41. Characteristics, Unique ID POL-HC-8354, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2010;8(10):1796, https://ec.europa.eu. 
  42. Soumia Peter et al. Endocrinol Metab. 2013 May-Jun; 17(3): 422–429. A fish a day keeps the cardiologist away! – A review of the effect of omega-3 fatty acids in the cardiovascular system.
  43. Charalambos Antoniades et al. Circulation. 2006 Sep 12;114(11):1193-201. 5-methyltetrahydrofolate rapidly improves endothelial function and decreases superoxide production in human vessels: effects on vascular tetrahydrobiopterin availability and endothelial nitric oxide synthase coupling. & Yuan Wang et al. Medicine (Baltimore). 2019 Sep; 98(37): e17095. Published online 2019 Sep 13. The effect of folic acid in patients with cardiovascular disease. A systematic review and meta-analysis.  & Liselotte S Ebbesen et al. Blood Coagul Fibrinolysis. 2006 Jun;17(4):293-301. Folate deficiency induced hyperhomocysteinemia changes the expression of thrombosis-related genes. & S N Doshi et al. Clinical Trial Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2001 Jul;21(7):1196-202. Folate improves endothelial function in coronary artery disease: an effect mediated by reduction of intracellular superoxide? & Tao Tian et al. Am J Med Sci. 2017 Oct;354(4):379-387. Folic Acid Supplementation for Stroke Prevention in Patients With Cardiovascular Disease. & EFSA Journal 2010;8(10):1760. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to folate and contribution to normal psychological functions, maintenance of normal vision, reduction of tiredness and fatigue, cell division and contribution to normal amino acid synthesis.
  44. Salvatore Pepe et al. Mitochondrion. 2007 Jun;7 Suppl:S154-67. Coenzyme Q10 in cardiovascular disease. & James J DiNicolantonio et al. Open Heart. 2015 Oct 19;2(1):e000326. Coenzyme Q10 for the treatment of heart failure: a review of the literature. & Svend A Mortensen et al. JACC Heart Fail. 2014 Dec;2(6):641-9. The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial. & C Morisco et al. Clin Investig. 1993;71(8 Suppl):S134-6. Effect of coenzyme Q10 therapy in patients with congestive heart failure: a long-term multicenter randomized study.
  45. Eman A El-ghoroury et al. Blood Coagul Fibrinolysis. 2009 Jun;20(4):248-51. Malondialdehyde and coenzyme Q10 in platelets and serum in type 2 diabetes mellitus: correlation with glycemic control. & Hoda Zahedi et al. J Diabetes Metab Disord. 2014 Jul 25;13:81. Effects of CoQ10 Supplementation on Lipid Profiles and Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes: a randomized, double blind, placebo-controlled trial.
  46. Characteristics, Unique ID POL-HC-6353, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2011;9(4):2056, https://ec.europa.eu.
  47. Characteristics, Unique ID POL-HC-6354, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2011;9(4):2056, https://ec.europa.eu.
  48. Wołczyński S., Kita K., Sierakowski S., Lewandowski B., “Estrogeny i SERMY w profilaktyce i leczeniu osteoporozy postmenopauzalnej”. Borgis - Nowa Medycyna 3/2004.
  49. Characteristics, Unique ID POL-HC-6515, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2011;9(6):2203, https://ec.europa.eu.
  50. Characteristics, Unique ID POL-HC-6516, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2011;9(6):2203, https://ec.europa.eu.
  51. Characteristics, Unique ID POL-HC-6517, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2009;7(9):1272, https://ec.europa.eu.
  52. Characteristics, Unique ID POL-HC-6519, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2009;7(9):1227, https://ec.europa.eu.
  53. Characteristics, Unique ID POL-HC-6518, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2010;8(2):1468, https://ec.europa.eu.
  54. Characteristics, Unique ID POL-HC-6219, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference Q-2010-01233, https://ec.europa.eu.
  55. Characteristics, Unique ID POL-HC-6524, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA opinion reference 2009;7(9):1228, https://ec.europa.eu.
  56. A Capozzi et al. Gynecol Endocrinol. 2020 Apr;36(4):285-288. Role of vitamin K 2 in bone metabolism: a point of view and a short reappraisal of the literature.
  57. Koury M.J., Ponka P., “New insights into erythropoiesis: the roles of folate, vitamin B12, and iron”. Annu Rev Nutr. 2004r.
  58. EFSA Journal, “Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin B12 and contribution to normal neurological and psychological functions, contribution to normal homocysteine metabolism, maintenance of normal bone, maintenance of normal teeth, maintenance of normal hair, maintenance of normal skin, maintenance of normal nails, reduction of tiredness and fatigue, and cell division”, 2010r.
  59. EFSA Journal 2009; 7(9):1221. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin A.
  60. Sándor P.S., Di Clemente L., Coppola G. i inni, “Efficacy of coenzyme Q10 in migraine prophylaxis: a randomized controlled trial”. Neurology. 2005r. 
  61. Parohan M., Sarraf P., Javanbakht M.H., Ranji-Burachaloo S., Djalali M., “Effect of coenzyme Q10 supplementation on clinical features of migraine: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials”. Nutr Neurosci. 2020r.
  62. Millen A.E., Voland R., Sondel S.A., “Vitamin D status and early age-related macular degeneration in postmenopausal women”.CAREDS Study Group, Arch Ophthalmol. 2011r.

 

Wydawca nie prowadzi działalności leczniczej.