O nikalab

Jakich efektów możesz się spodziewać, przyjmując Bazę na co dzień dla kobiet 18-49 lat?

Czas czytania: 7 min
Opublikowano 04/03/2022
Jakich efektów możesz się spodziewać, przyjmując Bazę na co dzień dla kobiet 18-49 lat?

Dzięki odpowiednio dobranym składnikom w połączeniu z różnorodną dietą, otrzymasz wsparcie dla odporności, pracy mózgu, serca i tarczycy. I to jeszcze nie koniec.

Pędzący rytm życia, pełnego wyzwań, stresu i nieustannie rosnących oczekiwań wobec kobiet sprawia, że kompleksowe zadbanie zdrowie staje się priorytetem coraz większej ilości świadomych osób. I choć każda z nas jest inna i zmaga się z różnymi trudnościami na co dzień, istnieje jeden poważny problem, który nas łączy – niedobory pokarmowe. I mimo że zagadnienie to może się wydawać błahe i nieistotne, braki składników, których nie dostarczamy sobie z pożywieniem w wystarczającej ilości, mają ogromne przełożenie na to, jak się czujemy, funkcjonujemy i wyglądamy na co dzień. 

Wyniki badań populacyjnych mówią same za siebie:

  • 90% Polek i Polaków może mieć niedobór witaminy D;
  • 90% z nas nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy B4 (choliny) z dietą;
  • 80% ludzi w świecie nie zjada rekomendowanej dawki kwasów Omega-3.

To tylko kilka przykładów. Więcej o najczęściej występujących niedoborach przeczytasz tu.

Co ważne – niedobory nie dotyczą tylko osób, które odżywiają się źle, lecz całej populacji. Nawet jeśli dbasz o urozmaiconą dietę i wybierasz produkty wysokiej jakości, nadal jesteś narażona na niedobory. Dlaczego? Przyczyn jest wiele, zaczynając od tendencji spadku zawartości witamin i minerałów w produktach spożywczych (np. kwasu foliowego), poprzez genetyczne uwarunkowania w przyswajaniu i kończąc na stresie, który może upośledzać wchłanianie składników (np. witaminy B12). 

Dlatego powstała Baza na co dzień dla kobiet 18-49 lat. Ten produkt został opracowany z myślą o niezbędnym wsparciu organizmu i uzupełnieniu niedoborów, które zgodnie z badaniami populacyjnymi występują najczęściej. Byś odczuwała pełnię sił do stawiania czoła codziennym wyzwaniom. W jej skład wchodzą:

  • kwasy Omega-3 z alg (DHA+EPA), 
  • witamina D3 z alg (cholekalcyferol), 

oraz kompleks witamin z grupy B:

  • witamina B12 (metylokobalamina), 
  • witamina B9 – aktywny kwas foliowy (sól glukozaminowa kwasu (6s)-5-metylotetrahydrofoliowego), 
  • witamina B4 (dwuwinian choliny). 

Korzyści z ich suplementacji zostały poparte badaniami naukowymi. Razem z lekarzami i naukowcami opracowaliśmy odpowiedni skład Bazy na co dzień, rodzaj kapsułki, formę składników aktywnych i dobraliśmy dawki w ten sposób, by suplementy nikalab były nie tylko skuteczne, ale i bezpieczne. Przyjrzyjmy się dokładniej temu, jak składniki zawarte w Bazie na co dzień, mogą wpłynąć na Twój organizm.

Wsparcie odporności. 

Do walki z infekcjami potrzebny jest sprawnie działający układ immunologiczny. Do jego prawidłowego funkcjonowania przyczynia się witamina D1. Zapewnienie właściwej ilości tej witaminy z dietą jest praktycznie niemożliwe (więcej o tym przeczytasz w osobnym artykule), zatem zalecana jest jej suplementacja. Także witamina B12 wspomaga działanie odporności2

Dodatkowo, badania naukowe mówią o tym, że siły obronne naszego organizmu skutecznie wspierają kwasy Omega-33 oraz kwas foliowy4 – niedobór tych składników, a także witaminy B12 w diecie może powodować przewlekłe stany zapalne, będące prekursorem wielu chorób5,6. Badania także wskazują na to, że kwasy Omega-3 oraz witamina D3 pomagają dbać o dobrą kondycję układu odpornościowego i przeciwdziałać rozwojowi chorób autoimmunologicznych, obniżając ryzyko ich wystąpienia nawet o 22%7,8,9.

Wystarczająco sił i energii.

Dzięki przyjmowaniu Bazy na co dzień od nikalab możesz wspomóc swoją wydajność i podjąć walkę z uczuciem ciągłego zmęczenia, które towarzyszy wielu kobietom. Próbujemy łączyć obowiązki rodzinne z pracą, nie zapominając o życiu towarzyskim, ale bardzo często po godzinie 18-tej po prostu padamy, nie mając sił ani na treningi, ani na zabawy z dziećmi, ani na wyjścia na miasto. 

Do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia przyczynia się witamina B1210. Wspomaga ona prawidłowy proces przemiany energii w organizmie11. Badania naukowe wskazują również, że dla podtrzymania energii potrzebujemy wystarczającego poziomu kwasu foliowego12. A jeśli chcemy mieć lepszą wydajność fizyczną, ćwiczyć efektywnie i szybciej się regenerować po wysiłku, to zgodnie z badaniami, pomocne będą także witamina D313, kwasy Omega-314,15 i witamina B4 (cholina)16. Wszystkie te składniki znajdziesz w naszej Bazie na co dzień dla kobiet 18-49 lat.

Stabilny nastrój w dzień i odżywczy sen w nocy.

Witamina B12 wspiera nasz układ psychologiczny17 oraz nerwowy18. Z badań naukowych wynika, że ta witamina może być pomocna w leczeniu depresji19. Ponadto badania wskazują, że wspiera ona produkcję hormonu snu (melatoniny)20 i normalizuje rytm dobowy21,22. Korzystne działanie na sen, zgodnie z doniesieniami naukowców, mają też kwasy Omega-323

Badania podkreślają także rolę witaminy D w regulacji naszego stanu psychicznego. Jej niski poziom ma związek ze złym samopoczuciem i stresem24,25, a osoby z niedoborem lub niskim poziomem witaminy D mają większe ryzyko depresji26.

Dlatego wspomniane składniki połączyliśmy w Bazie na co dzień dla kobiet 18-49 lat.

 

Mózg, pamięć i koncentracja.

Kwasy DHA (rodzaj kwasów Omega-3) słyną z tego, że wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu27. Zgodnie z badaniami naukowymi, sprzymierzeńcami kwasów Omega-3 w tym niełatwym zadaniu są witamina B428 (cholina) i witamina B12, które wspomagają koncentrację, uczenie się i pamięć29,30. Wszystkie te 3 składniki, a także aktywny kwas foliowy (witamina B9) i witamina D3 wpływają na działanie neuronów. Badania pokazują, że opóźniają one starzenie się mózgu i są zdolne do obniżenia ryzyka chorób neurodegeneracyjnych:

  • choroby Alzheimera (Omega-331,32)
  • choroby Parkinsona (witamina D333)
  • demencji (Omega-334, kwas foliowy35).

Zdrowe serce i wyrównany poziom cholesterolu.

Choroby sercowo-naczyniowe są najczęstszą przyczyną umieralności w świecie. I jeśli myślimy, że mogą nas dotknąć dopiero na emeryturze, jesteśmy w błędzie. Te choroby są szeroko rozpowszechnione także wśród ludzi młodych, m.in. z tego powodu, że nie jesteśmy świadomi ich ryzyka i często bagatelizujemy objawy36

Jako że lepiej jest zapobiegać, niż leczyć, warto zadbać o to, by włączyć do swojej diety składniki, które są uznane przez naukowców za dobroczynne dla serca i naczyń krwionośnych, a także pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu. 

Najlepszy przykład takich składników to kwasy Omega-3: DHA i EPA wspomagają prawidłową pracę serca37 i utrzymanie normalnego ciśnienia krwi38. Przyczyniają się także do utrzymania prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi39. Proces przemiany tłuszczów w organizmie, który jest związany ze zdrowiem serca i naczyń krwionośnych, wspiera także witamina B440.

Badania naukowe dowodzą, że składniki, które znajdziesz także w Bazie na co dzień dla kobiet 18-49 lat, przyczyniają się do:

  • ochrony przed chorobą wieńcową, zakrzepicą, miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia (kwas foliowy41 (witamina B9), cholina42 (witamina B4), witamina B1243),
  • zmniejszenia ryzyka zawału serca i udaru mózgu (Omega-344, kwas foliowy45 (witamina B9), cholina46 (witamina B4)). 

Pomagają też w sprawnym funkcjonowaniu wątroby (witamina B447 (cholina)). Ponadto zawarte w Bazie na co dzień metylowana witamina B12 i witamina B9 (kwas foliowy) wspierają proces tworzenia krwi w naszym organizmie48

Ładna skóra, mocne włosy i paznokcie.

Białko to podstawowy budulec naszego organizmu. Z białek i ich części składowych (aminokwasów) kształtują się wszystkie nasze tkanki, w tym skóra, włosy i paznokcie. Przykład takiego białka to keratyna. Żeby mogła powstać w naszym organizmie, niezbędne są aminokwasy, m.in. metionina. Nasze ciało wytwarza ją z innej substancji - homocysteiny, przy czym proces ten może być zakłócony w warunkach niedoboru witamin z grupy B, takich jak np.  B1249. Innymi słowy, witamina B12 pomaga w produkcji metioniny, która tworzy keratynę – budulec włosów i paznokci. 

Metionina także wchodzi w skład innych rodzajów białek w naszym ciele oraz zwiększa produkcję kolagenu, który pomaga utrzymać elastyczność i jędrność skóry, a także strukturę, wytrzymałość i prawidłowe nawilżenie włosów i paznokci. 

Badania naukowe pokazują, że dbać o ogólną kondycję skóry, zapobiegać stanom zapalnym oraz wspierać walkę z niedoskonałościami pomagają również kwasy Omega-350

Nasz wygląd zależy także od hormonu TSH, regulującego funkcje tarczycy. Poziom tego hormonu oraz praca tarczycy rzutuje m.in. na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Wyniki badań mówią o tym, że wspomagając gruczoł tarczycowy suplementacją witaminy D3, wspieramy także swój piękny wygląd51,52

W ten sposób składniki aktywne zawarte w Bazie na co dzień od nikalab pomagają dbać o urodę. 

Mocne kości, sprawne stawy i mięśnie. 

Witamina D odgrywa istotną rolę w procesie prawidłowego wchłaniania i użycia wapnia oraz fosforu53. Pomaga również utrzymywać odpowiedni poziom wapnia we krwi54. Ponadto, wspiera utrzymanie zdrowego stanu kości i sprawność mięśni55,56

Badania naukowe wykazały również, że na proces regeneracji mięśni wpływają kwasy Omega-3 (EPA i DHA). Wspierają one regenerację podczas wysiłku oraz po nim57

Przygotowanie do ciąży.

Stan zdrowia przyszłej mamy bezpośrednio wpływa na zdrowie malucha. Jeśli zastanawiasz się nad powiększeniem rodziny, składniki Bazy na co dzień dla kobiet 18-49 lat od nikalab w połączeniu z urozmaiconą dietą pomogą Ci obniżyć ryzyko niedoborów pokarmowych. Warto wyrównać je zanim nastąpi ciąża. 

Nasza Baza na co dzień może posłużyć wsparciem w początkowym okresie ciąży, kiedy jeszcze o niej nie wiesz. W składzie znajdziesz witaminę B9 (kwas foliowy). Badania naukowe mówią, że ten składnik zmniejsza ryzyko wystąpienia wad rozwoju cewy nerwowej płodu (skutkującej m.in. rozszczepem kręgosłupa) aż o 70%58. Więcej o roli kwasu foliowego na etapie planowania dziecka przeczytasz w osobnym artykule, a tu zebraliśmy wskazówki, jak przygotować się do ciąży.

Baza na co dzień dla kobiet 18-49 lat ma za zadanie również wspomagać urozmaiconą dietę kobiet, karmiących piersią. Zawarte w niej składniki posłużą wsparciem nie tylko dla Twojego organizmu, lecz także dla rozwoju dziecka: np. witamina B4 (cholina) w diecie matki karmiącej przyczynia się także do zdrowia wątroby niemowlęcia59, a kwasy DHA wspomagają rozwój mózgu małego dziecka pod warunkiem, że matka spożywa co najmniej 200 mg tych kwasów dziennie60.

A ponadto…

Wyniki badań naukowych wskazują na to, że składniki aktywne, które znajdziesz w Bazie na co dzień, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka niektórych nowotworów – m.in. jelita grubego61 czy raka piersi62 i pomagają chronić zdrowie oczu63

Wszystkie substancje aktywne Bazy na co dzień dla kobiet 18-49 lat występują w doskonale przyswajalnych dla organizmu formach, a także pochodzą od zaufanych, topowych dostawców z Europy (mapkę znajdziesz tu). By składniki odpowiednio się wchłaniały, a suplementacja była wygodniejsza, połączyliśmy je ze sobą w oparciu o innowacyjne technologie DRcaps i DUOCAP (o tym, co wyróżnia naszą kapsułkę, przeczytasz w osobnym artykule). 

Kiedy zobaczysz efekty?

Kiedy zaczniesz stosować Bazę na co dzien od nikalab, w Twoim organizmie już od pierwszej dawki będą zachodzić zmiany na poziomie komórkowym, na początku niezauważalne. Każda z nas jest inna, więc potrzebujemy różnej ilości czasu, by suplementacja rozwinęła swój pełny potencjał. Po kilku miesiącach najpewniej zaczniesz doceniać jej skutki i dostrzeżesz namacalne efekty. 

Twój układ odpornościowy otrzyma wsparcie dla optymalnego działania w zwalczaniu wirusów i bakterii. Możesz zauważyć poprawę nastroju, snu i poziomu wydajności w ciągu dnia. Zmiany wewnętrzne mogą odbić się także na Twoim wyglądzie: kondycji skóry, włosów i paznokci.

Najpełniejszy potencjał Twoja Baza na co dzień osiągnie w perspektywie długofalowej. W połączeniu z urozmaiconą dietą i aktywnością fizyczną suplementacja wspomoże uzupełnienie niedoborów, które wpływają na ciało na wielu poziomach i w wielu układach. W efekcie Twój organizm odwdzięczy się stabilnym poziomem energii, promiennym wyglądem, odżywczym snem i dobrym nastrojem.

Żeby móc skorzystać z wyżej opisanych dobrodziejstw składników kwasów tłuszczowych Omega-3 i witamin, zalecamy codziennie przyjmować 2 kapsułki Bazy dla kobiet 18-49 lat na raz, o dowolnej porze, z jedzeniem lub bez. Bez robienia przerw w suplementacji.

Pamiętaj jednak, że efektywna suplementacja musi być konsekwentna oraz nie powinna zastępować urozmaiconej diety (dlaczego tak jest, przeczytasz tu).

Bibliografia:

  1. Characteristics, Unique ID POL-HC-6520, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(2):1468, https://ec.europa.eu.
  2. Characteristics, Unique ID POL-HC-6487, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2009;7(9):1223, https://ec.europa.eu.
  3. Gutiérrez S, Svahn SL, Johansson ME. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019 Oct 11;20(20):5028. doi: 10.3390/ijms20205028. PMID: 31614433; PMCID: PMC6834330.
  4. Mikkelsen, K., Apostolopoulos, V. (2019). Vitamin B12, Folic Acid, and the Immune System. In: Mahmoudi, M., Rezaei, N. (eds) Nutrition and Immunity. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-16073-9_6
  5. Dhur A., Galan P., Hercberg S., “Folate status and the immune system”, Prog Food Nutr Sci. 1991;15(1-2):43-60. 
  6. Mikkelsen K., Apostolopoulos V., “Vitamin B12, Folic Acid, and the Immune System”, [w:] Nutrition and Immunity, Victoria University Melbourne, str.103-114, 2019r.
  7. Zhang R., Naughton D.P., “Vitamin D in health and disease: Current perspectives”. Nutr J 2010r.
  8. Yang C.Y., Leung P.S., Adamopoulos I.E., Gershwin M.E., “The implication of vitamin D and autoimmunity: a comprehensive review”. Clin Rev Allergy Immunol. 2013r.
  9. Hahn J, Cook NR, Alexander EK, Friedman S, Walter J, Bubes V, Kotler G, Lee IM, Manson JE, Costenbader KH. Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial. BMJ. 2022. Jan 26;376:e066452. doi: 10.1136/bmj-2021-066452. PMID: 35082139; PMCID: PMC8791065. 
  10. Characteristics, Unique ID POL-HC-6488, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(10):4114, https://ec.europa.eu.
  11. Characteristics, Unique ID POL-HC-6482, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2009;7(9):1223, https://ec.europa.eu.
  12. Jacobson W., “Serum folate and chronic fatigue syndrome”, Neurology, 1993r.
  13. Grant W.B. i inni, “The Benefits of Vitamin D Supplementation for Athletes: Better Performance and Reduced Risk of COVID-19”, Nutrients. 2020r.
  14. Philpott J.D., Witard O.C., Galloway S.D.R., “Applications of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for sport performance”. Res Sports Med. 2019r.
  15. Macartney M.J., Hingley L., Brown M.A. i inni, “Intrinsic heart rate recovery after dynamic exercise is improved with an increased omega-3 index in healthy males”. Br J Nutr. 2014r.
  16. Zeisel S.H., “Choline: Human Requirements and Effects on Human Performance”, Food Components to Enhance Performance: An Evaluation of Potential Performance-Enhancing Food Components for Operational Rations, Institute of Medicine (USA) Committee on Military Nutrition Research; National Academies Press (USA); 1994r.
  17. Characteristics, Unique ID POL-HC-6485, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(10):4114, https://ec.europa.eu.
  18. Characteristics, Unique ID POL-HC-6483, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(10):4114, https://ec.europa.eu.
  19. Syed E. U., Wasay M., Awan S., “Vitamin B12 supplementation in treating major depressive disorder: a randomized controlled trial”. The open neurology journal, 7, 44, 2013r.
  20. Honma K. i inni, “Effects of vitamin B12 on plasma melatonin rhythm in humans: increased light sensitivity phase-advances the circadian clock?”. Experientia, 1992r.
  21. Mayer G., Kröger M., Meier-Ewert K., “Effects of vitamin B12 on performance and circadian rhythm in normal subjects”, Neuropsychopharmacology, 1996r.
  22. Okawa M. i inni, “Vitamin B12 treatment for sleep-wake rhythm disorders”, Sleep. 1990r.
  23. Brutto D. i inni, “Dietary fish intake and sleep quality: a population-basedstudy”. Sleep Med., vol. 17, pg. 126-128, 2016r.
  24. Wilkins C.H. i inni, “Vitamin D deficiency is associated with low mood and worse cognitive performance in older adults”, Am J Geriatr Psychiatry. 2006r.
  25. Nair R., Maseeh A., “Vitamin D: The "sunshine" vitamin”. J Pharmacol Pharmacother. 2012r.
  26. Vali Musazadeh, et al., Vitamin D protects against depression: Evidence from an umbrella meta-analysis on interventional and observational meta-analyses, Pharmacological Research, Volume 187, 2023, 106605, ISSN 1043-6618, https://doi.org/10.1016/j.phrs.2022.106605.
  27. Characteristics, Unique ID POL-HC-6366, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2011;9(4):2078, https://ec.europa.eu.
  28. Coreyann Poly, Joseph M Massaro, Sudha Seshadri, Philip A Wolf, Eunyoung Cho, Elizabeth Krall, Paul F Jacques, Rhoda Au, The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort1234, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 94, Issue 6, 2011, Pages 1584-1591, ISSN 0002-9165.
  29. Köbe T. i inni, “Vitamin B-12 concentration, memory performance, and hippocampal structure in patients with mild cognitive impairment”. Am J Clin Nutr. 2016r.
  30. Yurko-Mauro K. i inni, “Docosahexaenoic acid and adult memory: a systematic review and meta-analysis”, PLoS One. 2015r.
  31. Fotuhi M. i inni, “Fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer disease: a complex association”, Review Nat Clin Pract Neurol. 2009r.
  32. Schaefer E.J. i inni, “Plasma phosphatidylcholine docosahexaenoic acid content and risk of dementia and Alzheimer disease: the Framingham Heart Study”, Arch Neurol. 2006r.
  33. Knekt P. i inni, “Serum vitamin D and the risk of Parkinson disease”, Arch Neurol. 2010r.
  34. Yurko-Mauro K. i inni, “Beneficial effects of docosahexaenoic acid on cognition in age-related cognitive decline”, Alzheimers Dement. 2010r. 
  35. Reynolds E.H., “Folic acid, ageing, depression, and dementia”. BMJ. 2002r. 
  36. Surma S., Szyndler A., Narkiewicz K., “Świadomość wybranych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego w populacji młodych osób”. Choroby Serca i Naczyń, Tom 14, Nr 4 (2017).
  37. Characteristics, Unique ID POL-HC-6368, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2011;9(4):2078, https://ec.europa.eu.
  38. Characteristics, Unique ID POL-HC-8354, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(10):1796, https://ec.europa.eu.
  39. Characteristics, Unique ID POL-HC-8362, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(10):1796, https://ec.europa.eu.
  40. Characteristics, Unique ID POL-HC-6353, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(10):1796, https://ec.europa.eu.
  41. Wang Y. i inni, “The effect of folic acid in patients with cardiovascular disease. A systematic review and meta-analysis”, Medicine (Baltimore). 2019r.
  42. Zhou R, Yang M, Yue C, Shi Y, Tan Y, Zha L, Zhang J, Chen S. Association between Dietary Choline Intake and Cardiovascular Diseases: National Health and Nutrition Examination Survey 2011-2016. Nutrients. 2023 Sep 18;15(18):4036. doi: 10.3390/nu15184036. PMID: 37764819; PMCID: PMC10534328.
  43. Pawlak R. Is vitamin B12 deficiency a risk factor for cardiovascular disease in vegetarians? Am J Prev Med. 2015 Jun;48(6):e11-26. doi: 10.1016/j.amepre.2015.02.009. PMID: 25998928.
  44. Skulas-Ray A.C. i inni, “American Heart Association Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Cardiovascular Disease in the Young; Council on Cardiovascular and Stroke Nursing; and Council on Clinical Cardiology. Omega-3 Fatty Acids for the Management of Hypertriglyceridemia: A Science Advisory From the American Heart Association”. Circulation. 2019r.
  45. Tian T. i inni, “Folic Acid Supplementation for Stroke Prevention in Patients With Cardiovascular Disease”,  Am J Med Sci. 2017r.
  46. Millard H.R. i inni, “Dietary choline and betaine; associations with subclinical markers of cardiovascular disease risk and incidence of CVD, coronary heart disease and stroke: the Jackson Heart Study”. Eur J Nutr. 2018r.
  47. Characteristics, Unique ID POL-HC-6354, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2011;9(4):2056, https://ec.europa.eu.
  48. Koury M.J., Ponka P., “New insights into erythropoiesis: the roles of folate, vitamin B12, and iron”. Annu Rev Nutr. 2004r.
  49. Characteristics, Unique ID POL-HC-6484, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(10):4114, https://ec.europa.eu.
  50. Balić A. i inni, “Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases”,  Int J Mol Sci. 2020r. 
  51. Talaei A, Ghorbani F, Asemi Z. The Effects of Vitamin D Supplementation on Thyroid Function in Hypothyroid Patients: A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Trial. Indian J Endocrinol Metab. 2018 Sep-Oct;22(5):584-588. doi: 10.4103/ijem.IJEM_603_17. PMID: 30294564; PMCID: PMC6166548.
  52. Villa A, Corsello A, Cintoni M, Papi G, Pontecorvi A, Corsello SM, Paragliola RM. Effect of vitamin D supplementation on TSH levels in euthyroid subjects with autoimmune thyroiditis. Endocrine. 2020 Oct;70(1):85-91. doi: 10.1007/s12020-020-02274-9. Epub 2020 Apr 1. PMID: 32239452.
  53. Characteristics, Unique ID POL-HC-6515, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2011;9(6):2203, https://ec.europa.eu.
  54. Characteristics, Unique ID POL-HC-6516, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2011;9(6):2203, https://ec.europa.eu.
  55. Characteristics, Unique ID POL-HC-6517, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2009;7(9):1272, https://ec.europa.eu.
  56. Characteristics, Unique ID POL-HC-6518, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference 2010;8(2):1468, https://ec.europa.eu.
  57. Philpott et al. Applications of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for sport performance. Res Sports Med., vol. 27, no. 2, pg.219-237, 2019. & Ochi et al. Effect of eicosapentaenoic acids-rich fish oil supplementation on motor nerve function after eccentric contractions. J Intl Soc Sports Nutr., vol. 14, no. 23, 2017. & Macartney et al. Intrinsic heart rate recovery after dynamic exercise is improved with an increased omega-3 index in healthy males. Br J Nutr., vol. 112, no. 2, pg. 1984-1992, 2014. & Ninio et al. Docosahexaenoic acid-rich fish oil improves heart rate variability and heart rate responses to exercise in overweight adults. Br J Nutr., vol. 100, no. 5, pg 1097-1103, 2008. & Hingley et al. DHA-rich fish oil increases the omega-3 index and lowers the oxygen cost of physiologically stressful cycling in trained individuals. Int J Sport Nutr Exerc Metab., vol. 27, no. 4, 2017.
  58. L.E. Martínez-Garza, “Twenty-five years of knowledge of the prevention of neural tube defects with folic acid”. Editorial. October - December 2016 & Lamers Y. i inni, “Red blood cell folate concentrations increase more after supplementation with [6S]-5-methyltetrahydrofolate than with folic acid in women of childbearing age”. Am J Clin Nutr. 2006r & Seremak-Mrozikiewicz A. i inni, “The significance of 1793G>A polymorphism in MTHFR gene in women with first trimester recurrent miscarriages”. Neuro Endocrinol Lett. 2010r.
  59. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Nutrition, Novel Foods and Food allergens), Turck, D., Bohn, T., Castenmiller, J., De Henauw, S., Hirsch-Ernst, K. I., Knutsen, H. K., Maciuk, A., Mangelsdorf, I., McArdle, H. J., Naska, A., Pentieva, K., Thies, F., Tsabouri, S., Vinceti, M., Bresson, J.-L., Fiolet, T., & Siani, A. (2023). Choline and contribution to normal liver function of the foetus and exclusively breastfed infants: evaluation of a health claim pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 21(7), 1–12. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8115.
  60. Characteristics, Unique ID POL-HC-6353, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, EFSA Opinion reference Q-2008-773, https://ec.europa.eu.
  61. Theodoratou E., McNeill G., Cetnarskyj R. i inni, “Dietary fatty acids and colorectal cancer: a case-control study”. Am J Epidemiol. 2007r.
  62. Fabian C.J., Kimler B.F., Hursting S.D., “Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship”. Breast Cancer Res 17, 62 (2015).
  63. Millen A.E., Voland R., Sondel S.A., “Vitamin D status and early age-related macular degeneration in postmenopausal women”.CAREDS Study Group, Arch Ophthalmol. 2011r.
Wydawca nie prowadzi działalności leczniczej.