O nikalab

Baza na co dzień dla dzieci od nikalab w postaci żelków: dlaczego warto ją suplementować?

Czas czytania: 10 min
Opublikowano 11/12/2023
Baza na co dzień dla dzieci od nikalab w postaci żelków: dlaczego warto ją suplementować?

Wybiórcze jedzenie to częsty problem wśród dzieci i nastolatków. To także wyzwanie dla rodziców, którzy chcą zapewnić swoim pociechom wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dlatego stworzyliśmy suplement diety, który pomaga uzupełnić niedobory, ma pyszny smak, a przy tym czysty skład, jest bez dodatku cukru i nie zawiera sztucznych słodzików.

Jednym z głównych wyzwań, przed którym stają rodzice i opiekunowie, jest dostarczenie swoim dzieciom wystarczającej ilości witamin, minerałów i innych składników, które są kluczowe dla ich rozwoju. Jednocześnie coraz więcej dzieci i nastolatków podchodzi do jedzenia wybiórczo, wykluczając ze swojego jadłospisu produkty lub całe ich grupy. Jeśli chodzi o Polskę, to nie mamy konkretnych statystyk, natomiast w krajach anglojęzycznych szacuje się, że wybiórczość pokarmowa może dotykać nawet co drugiego przedszkolaka i prawie co trzeciego ucznia szkół1. Ograniczona dieta u dzieci często oznacza, że wiele ważnych dla ich organizmu składników odżywczych może być pominiętych. 

Wielu rodziców wkłada ogromny wysiłek (i dużo pieniędzy) w to, żeby dzieci jadły zdrowo i różnorodnie. Jednak nie zawsze można wziąć pod kontrolę jadłospis w przedszkolu lub szkole, a nawet najbardziej urozmaicony i kolorowy talerz czy lunchbox z domowym zdrowym jedzeniem nie jest sam w sobie gwarancją, że dziecko z chęcią zje wszystko. 

Nawet gdy wylosowaliśmy “szczęśliwy numerek” i nasza pociecha zajada brokuły i buraka, nadal nie możemy być pewni, że dostarcza sobie wszystkiego, co potrzebuje, w odpowiedniej ilości. Badania Bionutrient Food Association dowiodły, że zawartość cennych substancji w produktach rolniczych może bardzo się różnić w zależności od warunków uprawy roślin. Np. burak pochodzący z upraw masowych może zawierać 9 razy mniej, a borówka 8 razy mniej składników pokarmowych niż możemy oczekiwać2

Badania z udziałem osób dorosłych także dowodzą, że nawet urozmaicona dieta często nie jest w stanie zapewnić nam wszystkich składników w odpowiednio dużych ilościach. Oto tylko kilka przykładów:

  • zaledwie 20% osób spożywa rekomendowaną dzienną dawkę kwasów Omega-33
  • 90% Polaków może mieć niedobór witaminy D4
  • 90% ludzi nie zjada wystarczającej ilości choliny5

Jednak rozwijający się organizm krytycznie potrzebuje prawidłowego odżywiania. Niedobory i braki w diecie na tym etapie mogą przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, zaburzeń funkcji organizmu, osłabienia odporności, opóźnienia rozwoju fizycznego i intelektualnego czy problemów z trawieniem. Niektóre zaburzenia powstałe pod wpływem niedoborów w wieku dziecięcym mogą objawić się dopiero w okresie dorosłości. 

W tym kontekście wzrasta rola mądrej suplementacji diety u dziecka, która byłaby w stanie wspomóc rosnący organizm i uzupełnić różnorodną dietę w składniki niezbędne dla prawidłowego rozwoju. Z dbałości o zdrowie przedszkolaków, uczniów szkół podstawowych, a także nastolatków stworzyliśmy suplement diety Baza na co dzień Dziecko · Ja (3+ lat) w postaci żelków. Żelki od nikalab są odpowiednie dla wegan, są bez dodatku cukru i słodzików, ale mają pyszny smak oraz stanowią skoncentrowane źródło krytycznie ważnych dla organizmu substancji odżywczych. 

Żelki zostały stworzone z myślą o uzupełnieniu diety najmłodszych w te witaminy i minerały, których najczęściej w niej brakuje. Ich zadaniem jest wsparcie codziennego, prawidłowego wzrostu i rozwoju naszych dzieci.

Innowacyjne żelki od nikalab zawierają:

  • kwasy Omega-3 (DHA + EPA) z alg
  • witaminy - D3 (z alg) + K2, B12, B4 (cholina), E, C oraz jod
  • organiczny błonnik z tapioki.

Żelki nikalab - jakich efektów możesz się spodziewać?

Dzięki innowacyjnym technologiom w nikalab połączyliśmy w jednym suplemencie diety dla dzieci w postaci żelka kwasy Omega-3 (DHA + EPA), witaminy, jod oraz błonnik. Mimo tego, że składniki są połączone, utrzymują swoją stabilność oraz mają przyjemny smak bez konieczności użycia chemicznych aromatów. To oznacza, że możesz zrezygnować z kilku suplementów diety od różnych producentów i postawić na jedną wegańską Bazę na co dzień od nikalab o naturalnym składzie. 

Baza na co dzień Dziecko · Ja holistycznie wspiera potrzeby rozwijającego się organizmu i służy uzupełnieniem (nie namiastką!) różnorodnej diety. Przyjrzyjmy się korzyściom, które oferują jej składniki aktywne. 

Kwasy Omega-3. 

W żelkach nikalab zamknęliśmy kwasy Omega-3 z alg (EPA+DHA). EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) są dwoma najważniejszymi rodzajami kwasów tłuszczowych Omega-3 i są uważane za najbardziej efektywne z punktu widzenia ich działania na organizm człowieka. Dlaczego są istotne w diecie dziecka? Kwasy DHA przyczyniają się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu6 i wzroku7, a razem z kwasami EPA wspierają także prawidłową pracę serca8.

Dodatkowo, badania naukowe także wskazują na to, że kwasy Omega-3 zmniejszają produkcję cząsteczek prozapalnych w organizmie (np. cytokin i eikozanodiów)9,10. Naukowcy w wielu badaniach obserwują związek pomiędzy suplementacją kwasami Omega-3 a łagodzeniem stanu zapalnego w organizmie11,12, który jest podłożem do rozwoju różnego rodzaju chorób. 

Badania naukowe wskazują także, że wystarczające spożycie kwasów Omega-3 pomaga obniżyć ryzyko astmy i atopii u dzieci13, może zmniejszyć objawy nadruchliwości i ADHD14,15, polepszając zdolności do skupienia, uczenia się, zapamiętywania i czytania. 

Ponadto kwasy Omega-3, co wynika z badań naukowych, są znane ze swoich właściwości poprawiających sen16 i nastrój. Badania udowodniły, że ludzie regularnie spożywający kwasy EPA i DHA mają także mniejsze ryzyko depresji17

Kwasy Omega-3 od nikalab nie mają intensywnego rybiego zapachu. Nasze kwasy Omega-3 są także wolne od metali ciężkich, zanieczyszczeń i toksyn. Nie zawierają one alergenów, a ich produkcja jest przyjazna dla planety. Więcej o kwasach Omega-3 od nikalab przeczytasz tu

Witaminy D3 i K2. 

Baza na co dzień Dziecko · Ja zawiera wegańską witaminę D3 (cholekalcyferol z alg) oraz witaminę K2 (Menachinon-7). Witamina D jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania odporności u dzieci18. Badania naukowe wskazują, że uzupełnienie jej niedoborów pomaga obniżyć ryzyko infekcji bakteryjnych oraz wirusowych (szczególnie tych, związanych z układem oddechowym), alergii oraz chorób autoimmunologicznych19

Badania naukowe także dowodzą, że istnieje związek pomiędzy niedoborem witaminy D a występowaniem depresji20, chorób skóry (w tym trądziku21), cukrzycy22 oraz innych dolegliwości. Więcej o tym, dlaczego witamina D jest kluczowa dla naszego zdrowia, a także dlaczego nie możemy polegać na słońcu jako jej głównym źródle, przeczytasz w osobnym artykule

Warto także pamiętać o tym, że niedobór witaminy D jest znacznie bardziej powszechny u dzieci i młodzieży z nadwagą lub otyłością w porównaniu do ich rówieśników o zdrowej wadze23. Jeśli Twoje dziecko ma ten problem, zwróć szczególną uwagę na uzupełnienie niedoborów, zbilansowane posiłki, odżywczy sen i wystarczający poziom aktywności fizycznej (a także zajrzyj do tego artykułu, w którym dietetyk dziecięcy radzi, jak przeciwdziałać otyłości i nadwadze).

Witamina D3 w żelkach nikalab działa w duecie z witaminą K224. Wspólnie wspierają także wzrost i zdrowie kości25, mięśni26 i zębów27 u dzieci. Witamina D pomaga przyswajać wapń, a witamina K - kierować go do tkanki kostnej (więcej o ich synergicznym działaniu przeczytasz w tym artykule).

Witaminy D3 i K2, których używamy, występują w doskonale przyswajalnych dla organizmu formach. Są też wegańskie w odróżnieniu od popularnych na rynku produktów z witaminą D3, która w większości pochodzi z lanoliny (tłuszczu owczej wełny). Witamina D3 od nikalab jest pozyskiwana z alg i w żaden sposób nie przyczynia się do cierpienia zwierząt (o tym, dlaczego witamina D z lanoliny jest nieetyczna, przeczytasz w osobnym artykule).

Witamina B12.

Jest krytycznie ważna dla układu nerwowego28, przyczynia się do prawidłowego działania funkcji psychologicznych29

Badania naukowe także wskazują na to, że witamina B12 jest kluczowa dla rozwoju mózgu, sprawnego działania pamięci, zdolności do koncentracji i innych funkcji poznawczych30. Pomaga także regulować rytm dobowy i sen31. Badania pokazują, że niedobór witaminy B12 u dzieci może wywoływać objawy autyzmu32 oraz opóźnienia rozwojowe (w tym mowy), problemy behawioralne, zaburzenia motoryki (małej i dużej), słabość mięśni33.  

Witamina B12 wspiera także prawidłowe tworzenie się czerwonych krwinek34. Jej braki mogą doprowadzić do anemii (niedokrwistość może być spowodowana nie tylko niedoborem żelaza). Ponadto wspomaga ona prawidłową pracę układu odpornościowego35

Źródłem witaminy B12 w diecie są produktu zwierzęce. Jeśli Twoje dziecko ich unika lub ogranicza (zgodnie z zaleceniami dietetyków), może nie dostarczać sobie wystarczającej ilości witaminy B12. Jednak nawet jeśli spożywa mięso, wciąż istnieje ryzyko niedoborów, ponieważ przyswajanie tej witaminy zależy od wielu czynników, w tym poziomu stresu, stanu organów trawiennych czy stosowania leków. Więcej o tym, dlaczego na niedobór witaminy B12 są narażone nie tylko osoby ograniczające spożycie mięsa, dowiesz się z tego tekstu.

W żelkach nikalab znajdziesz witaminę B12 odpowiednią także dla wegan w postaci cyjanokobalaminy. Jest to dobrze zbadana naukowo postać witaminy B12 pod względem jej efektywności i bezpieczeństwa, a jednocześnie bardzo stabilna forma, co jest szczególnie ważne w przypadku suplementu diety w żelkach.

Cholina. 

Jak już wspominaliśmy wyżej, mimo pozornej dostępności tego związku w diecie (np. w żółtkach jaj) większość osób nie zjada wystarczającej ilości choliny. Dodatkowo sytuację komplikuje fakt, że co drugi z nas może mieć mutacje genetyczne powodujące szybsze zużycie choliny w organizmie (więcej o tym przeczytasz tu).

O cholinie mówi się czasem, że jest “niedocenionym związkiem”. Jest najbardziej znana z tego, że wspiera zdrowie wątroby36. Dodatkowo badania naukowe dowodzą, że jej funkcje są rozległe i bardzo istotne dla całego organizmu37 (także rosnącego):

  • wchodzi w skład membran każdej komórki ciała, a także uczestniczy w syntezie DNA;
  • jest niezbędna dla produkcji neuroprzekaźników, co wpływa na pracę mózgu, pamięć i koncentrację;
  • pomaga w metabolizmie tłuszczów i zapobiega gromadzeniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych;
  • wspiera pracę mięśni oraz bierze udział w ich budowie.

Baza na co dzień Dziecko · Ja (3+ lat) zawiera cholinę wegańskiego pochodzenia w optymalnie przyswajalnej postaci (dwuwinian choliny) i pomaga uzupełnić dietę dziecka w ten ważny składnik. 

Witamina E.

Najczęściej kojarzona ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwstarzeniowe, witamina E jest równie ważna i w okresie dorastania. Jak wskazują naukowcy, jest niezbędna dla prawidłowego działania odporności38, pomaga  w przekazywaniu sygnałów pomiędzy komórkami, wpływa na działanie genów, reguluje podział i tworzenie się nowych komórek39. Badania mówią także o tym, że witamina E wspiera zdrowie płuc i może łagodzić objawy astmy u dzieci40.

Jako przeciwutleniacz, witamina E może wspomóc organizm dziecięcy ograniczając szkodliwy wpływ ekspozycji na dym papierosowy w otoczeniu oraz zanieczyszczenie powietrza, które jest nieodłączną częścią życia w miastach. 

W żelkach nikalab znajdziesz witaminę E w dobrze przyswajalnej formie octan d-alfa tokoferylu.

Witamina C. 

Pozornie dostępna na każdym kroku w warzywach i owocach, witamina C jest bardzo wrażliwa na utlenianie, zmiany temperatury powietrza, wszelkiego rodzaju obróbki produktu, transportowanie i przechowywanie. To zwiększa ryzyko niedoborów “kapryśnej” witaminy w diecie. Jednocześnie, jak pokazują badania, jej rola w organizmie jest ogromna i obejmuje nawet regulację działania naszych genów, a także wszelkie aspekty związane ze wzrostem i rozwojem organizmu dziecięcego41.

Witamina C wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego42 (także w trakcie oraz po intensywnym wysiłku fizycznym43) oraz układu nerwowego44, przyczynia się do prawidłowej pracy funkcji psychologicznych45. Jest ważnym ogniwem w procesie tworzenia kolagenu, który jest niezbędny m.in. dla zdrowia zębów46 i naczyń krwionośnych47. Witamina C zwiększa także wchłanialność żelaza z pożywienia48, co pomaga przeciwdziałać anemii, która jest szczególnie niebezpieczna u dzieci (może wpływać negatywnie na rozwój fizyczny i intelektualny, prowadząc do opóźnień w rozwoju oraz problemów w nauce i koncentracji).

W żelkach nikalab znajdziesz aż 50% dziennej rekomendowanej dla dzieci dawki witaminy C w postaci kwasu askorbinowego. 

Jod.

Niedobór tego pierwiastka może dotykać prawie 30% dzieci w wieku szkolnym49. Jod bierze udział w produkcji hormonów tarczycy, które z kolei regulują tempo przemiany materii (metabolizm) poprzez wpływ na funkcje wielu narządów i tkanek50

  • regulują one produkcję ciepła i utrzymanie temperatury ciała, 
  • są istotne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, szczególnie u dzieci,
  • wpływają na czynność serca, ciśnienie i krążenie krwi,
  • regulują perystaltykę jelit i wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co ma wpływ na trawienie,
  • oddziałują na funkcje mózgu, wpływając na nastrój, koncentrację i pamięć,
  • mają wpływ na wydzielanie hormonów płciowych, co nabiera szczególnego znaczenia u nastolatków. 

Jod, niezbędny w procesie tworzenia hormonów tarczycy, wspiera prawidłowy wzrost u dzieci51, pracę układu nerwowego52 i rozwój funkcji poznawczych i neurologicznych.  

Badania naukowe dowodzą także, że jod wspomaga odporność także poprzez bezpośrednie działanie (nie tylko jako składnik hormonów tarczycy)53.

W składzie Bazy na co dzień Dziecko · Ja (3+ lat) od nikalab znajdziesz jod w aktywnej biologicznie formie jodku potasu, który pomoże zadbać o uzupełnienie niedoboru tego pierwiastka. 

Bez dodatku cukru, słodzików i innych zbędnych dodatków. 

Popularne suplementy diety dla dzieci dostępne na rynku (przede wszystkim te z kwasami Omega-3) często mają w składzie sztuczne aromaty, barwniki, smaki, które maskują ukryte w nich składniki aktywne i uatrakcyjniają produkt w oczach dzieci. Jednak te dodatki mogą negatywnie oddziaływać na organizm dziecięcy:

  • uczulać,
  • podrażniać układ trawienny,
  • oddziaływać na układ nerwowy, np. powodując nadruchliwość czy pobudliwość,
  • przyczyniać się do powstania uzależnienia (np. od słodkiego smaku). 

W żelkach nikalab nie znajdziesz szkodliwych chemicznych dodatków. Nasz wyjątkowy smak owocowych żelków opiera się na naturalnych, bezpiecznych składnikach. Zamiast cukru czy innych słodzików wykorzystujemy organiczny koncentrat soku jabłkowego. Jest połączony także z innowacyjnym błonnikiem z tapioki FiberSMART®. Ten specjalny rodzaj błonnika jest trawiony wolno, co pomaga zmniejszyć potencjalny wzrost poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, tłuszcz obecny w naszych żelkach - Omega-3 z alg (EPA+DHA) - pomaga złagodzić reakcję organizmu na glukozę.

Podczas tworzenia Bazy na co dzień Dziecko · Ja (3+ lat) naszym celem było uniknięcie gwałtownych skoków poziomu cukru po jej spożyciu, gdyż skoki te mogą prowadzić do nadmiernej pobudliwości i nagłych zmian nastroju u dzieci. Dlaczego uważamy, że cukru i słodzików nie powinny być w składzie suplementów diety dla dzieci, przeczytasz w osobnym artykule.

W naszych żelkach nie znajdziesz także wypełniaczy, antyzbrylaczy, dodatku konserwantów, GMO i innych zbędnych chemicznych dodatków. W procesie produkcyjnym nie używamy produktów pochodzenia zwierzęcego, jak np. szelak (żywica z odchodów owadów, którą wykorzystuje się do nabłyszczania np. drażetek czy cukierków) czy żelatyna (którą pozyskuje się m.in. ze skóry i kości zwierząt). 

Baza na co dzień Dziecko · Ja (3+ lat) nie zawiera alergenów - glutenu, soi czy laktozy. 

Żelki opracowane przez lekarzy i dietetyków, produkowane w najwyższym standardzie farmaceutycznym. 

Nad składem Bazy na co dzień Dziecko · Ja (3+ lat) pracował interdyscyplinarny zespół specjalistów: pediatrów, naukowców, dietetyków. Wykorzystaliśmy ich doświadczenie zawodowe oraz wyniki badań klinicznych nad skutecznością poszczególnych składników. Wiedzę specjalistów połączyliśmy z innowacjami technologicznymi podczas procesu produkcji. Zależało nam także na tym, by żelki, podobnie do innych suplementów diety nikalab, powstawały w zakładach z certyfikacją GMP, obowiązującą leki. 

W efekcie stworzyliśmy odpowiednią kombinację składników najwyższej jakości od topowych europejskich dostawców. Nasze żelki są produkowane w najbardziej rygorystycznych warunkach farmaceutycznych, a dodatkowo poddajemy je szczegółowym badaniom jakości przeprowadzanym w akredytowanych laboratoriach. Nie tylko opowiadamy o bezkompromisowej jakości naszych produktów, lecz także ją pokazujemy - w postaci ogólnodostępnych certyfikatów badań. Zapoznać się z nimi można na naszej stronie internetowej

Suplement dla dzieci w postaci żelków, który pomaga dbać o planetę. 

Świadomie rezygnujemy z użycia szkła, wystrzegamy się też plastiku, zarówno jeśli chodzi o samo opakowanie żelków, jak i materiały wysyłkowe. Nasz system opakowań został starannie zaprojektowany w taki sposób, aby ograniczyć zużycie materiałów, a słoiczki i koperty do wysyłki są wykonane z tworzyw naturalnych, które można kompostować. 

W ten sposób dbamy o to, by zmniejszyć emisję dwutlenku węgla zarówno w procesie produkcji, jak i podczas transportu, a jednocześnie gwarantujemy wysoki standard jakości (nasze słoiczki posiadają certyfikat farmaceutyczny ISO6). Więcej o naszej misji ekologicznej przeczytasz na osobnej stronie

Wspieramy także inicjatywy ekologiczne: 

  • projekt Seabin, który dąży do oczyszczenia oceanów z plastiku (do tej pory, dzięki nam, zebrano już ponad 220 kg plastiku)
  • inicjatywa Trace, która zajmuje się usuwaniem dwutlenku węgla z atmosfery.

Bardziej szczegółowo opowiedzieliśmy o tym, co wyróżnia nasz suplement dla dzieci w postaci żelków także w tym artykule. A więcej informacji o składzie produktu i dostępnych opcjach jego zakupu otrzymasz na dedykowanej stronie

Bibliografia:

  1. Norris ML, Spettigue WJ, Katzman DK. Update on eating disorders: current perspectives on avoidant/restrictive food intake disorder in children and youth. Neuropsychiatr Dis Treat. 2016 Jan 19;12:213-8. doi: 10.2147/NDT.S82538. PMID: 26855577; PMCID: PMC4725687.
  2. Variation. An exciting year, this past one, Bionutrient Food Association, https://www.bionutrient.org/newsletters/variation, dostęp 02.10.23
  3. Ken D. Stark et al. Elsevier. Progress in Lipid Research. Volume 63, July 2016. Global survey of the omega-3 fatty acids, docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in the blood stream of healthy adults.
  4. Agnieszka Rusińska et al. Front Endocrinol (Lausanne). 2018 May 31;9:246. Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland-Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies.
  5. Wallace, Taylor C. PhD, CFS, FACN; Blusztajn, Jan Krzysztof PhD at al, Choline. The Underconsumed and Underappreciated Essential Nutrient, Nutrition Today: 11/12 2018, Volume 53 – Issue 6 – p 240-253.
  6. Characteristics, Unique ID POL-HC-6366, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  7. Characteristics, Unique ID POL-HC-6367, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  8. Characteristics, Unique ID POL-HC-6368, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  9. Jiang J, Li K, Wang F, Yang B, Fu Y, Zheng J, Li D. Effect of Marine-Derived n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Major Eicosanoids: A Systematic Review and Meta-Analysis from 18 Randomized Controlled Trials. PLoS One. 2016 Jan 25;11(1):e0147351. doi: 10.1371/journal.pone.0147351. PMID: 26808318; PMCID: PMC4726565.
  10. Farjadian S, Moghtaderi M, Kalani M, Gholami T, Hosseini Teshnizi S. Effects of omega-3 fatty acids on serum levels of T-helper cytokines in children with asthma. Cytokine. 2016 Sep;85:61-6. doi: 10.1016/j.cyto.2016.06.002. Epub 2016 Jun 9. PMID: 27288633.
  11. Kavyani Z, Musazadeh V, Fathi S, Hossein Faghfouri A, Dehghan P, Sarmadi B. Efficacy of the omega-3 fatty acids supplementation on inflammatory biomarkers: An umbrella meta-analysis. Int Immunopharmacol. 2022 Oct;111:109104. doi: 10.1016/j.intimp.2022.109104. Epub 2022 Jul 30. PMID: 35914448.
  12. Khalili L, Valdes-Ramos R, Harbige LS. Effect of n-3 (Omega-3) Polyunsaturated Fatty Acid Supplementation on Metabolic and Inflammatory Biomarkers and Body Weight in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of RCTs. Metabolites. 2021 Oct 28;11(11):742. doi: 10.3390/metabo11110742. PMID: 34822400; PMCID: PMC8620218.
  13. Lee-Sarwar K, Kelly RS, Lasky-Su J, Kachroo P, Zeiger RS, O'Connor GT, Sandel MT, Bacharier LB, Beigelman A, Laranjo N, Gold DR, Weiss ST, Litonjua AA. Dietary and Plasma Polyunsaturated Fatty Acids Are Inversely Associated with Asthma and Atopy in Early Childhood. J Allergy Clin Immunol Pract. 2019 Feb;7(2):529-538.e8. doi: 10.1016/j.jaip.2018.07.039. Epub 2018 Aug 24. PMID: 30145365; PMCID: PMC6400588.
  14. Derbyshire E. Do Omega-3/6 Fatty Acids Have a Therapeutic Role in Children and Young People with ADHD? J Lipids. 2017;2017:6285218. doi: 10.1155/2017/6285218. Epub 2017 Aug 30. PMID: 28951787; PMCID: PMC5603098.
  15. Parletta N, Niyonsenga T, Duff J. Omega-3 and Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acid Levels and Correlations with Symptoms in Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Autistic Spectrum Disorder and Typically Developing Controls. PLoS One. 2016 May 27;11(5):e0156432. doi: 10.1371/journal.pone.0156432. PMID: 27232999; PMCID: PMC4883772.
  16. Montgomery P, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Richardson AJ. Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study--a randomized controlled trial. J Sleep Res. 2014 Aug;23(4):364-88. doi: 10.1111/jsr.12135. Epub 2014 Mar 8. PMID: 24605819; PMCID: PMC4263155.
  17. Sánchez-Villegas A, Álvarez-Pérez J, Toledo E, Salas-Salvadó J, Ortega-Azorín C, Zomeño MD, Vioque J, Martínez JA, Romaguera D, Pérez-López J, López-Miranda J, Estruch R, Bueno-Cavanillas A, Arós F, Tur JA, Tinahones FJ, Lecea O, Martín V, Ortega-Calvo M, Vázquez C, Pintó X, Vidal J, Daimiel L, Delgado-Rodríguez M, Matía P, Corella D, Díaz-López A, Babio N, Muñoz MÁ, Fitó M, García de la Hera M, Abete I, García-Rios A, Ros E, Ruíz-Canela M, Martínez-González MÁ, Izquierdo M, Serra-Majem L. Seafood Consumption, Omega-3 Fatty Acids Intake, and Life-Time Prevalence of Depression in the PREDIMED-Plus Trial. Nutrients. 2018 Dec 18;10(12):2000. doi: 10.3390/nu10122000. PMID: 30567286; PMCID: PMC6315981.
  18. Characteristics, Unique ID POL-HC-8483, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  19. Mailhot G, White JH. Vitamin D and Immunity in Infants and Children. Nutrients. 2020 Apr 27;12(5):1233. doi: 10.3390/nu12051233. PMID: 32349265; PMCID: PMC7282029.
  20. Anglin R.E., Samaan Z., Walter S.D., McDonald S.D.,”Vitamin D deficiency and depression in adults: systematic review and meta-analysis”. Br J Psychiatry, 2013r.
  21. Lim S.K., Ha J.M., Lee Y.H. i inni, “Comparison of Vitamin D Levels in Patients with and without Acne: A Case-Control Study Combined with a Randomized Controlled Trial”. PLoS One. 2016r.
  22. Zhang R., Naughton D.P., “Vitamin D in health and disease: Current perspectives”. Nutr J 2010r.
  23. Fiamenghi VI, Mello ED. Vitamin D deficiency in children and adolescents with obesity: a meta-analysis. J Pediatr (Rio J). 2021 May-Jun;97(3):273-279. doi: 10.1016/j.jped.2020.08.006. Epub 2020 Oct 3. PMID: 33022267; PMCID: PMC9432231.
  24. Characteristics, Unique ID POL-HC-65-24, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  25. Characteristics, Unique ID POL-HC-6270, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  26. Characteristics, Unique ID POL-HC-6518, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  27. Characteristics, Unique ID POL-HC-6519, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  28. Characteristics, Unique ID POL-HC-6483, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  29. Characteristics, Unique ID POL-HC-6485, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  30. Venkatramanan S, Armata IE, Strupp BJ, Finkelstein JL. Vitamin B-12 and Cognition in Children. Adv Nutr. 2016 Sep 15;7(5):879-88. doi: 10.3945/an.115.012021. PMID: 27633104; PMCID: PMC5015033.
  31. Mayer G, Kröger M, Meier-Ewert K. Effects of vitamin B12 on performance and circadian rhythm in normal subjects. Neuropsychopharmacology. 1996 Nov;15(5):456-64. doi: 10.1016/S0893-133X(96)00055-3. PMID: 8914118.
  32. M M Metyas, A S Abdelhakim, H H Ghandour, Screening of vitamin B12 in children diagnosed as Autism Spectrum Disorder, QJM: An International Journal of Medicine, Volume 113, Issue Supplement_1, March 2020, hcaa063.006. 
  33. Pediatric Vitamin B12 Deficiency: When Autism Isn't Autism, Pharmacy Times, February 2014 Autoimmune Disorders, Volume 80, Issue 2, pharmacytimes.com.
  34. Characteristics, Unique ID POL-HC-6486, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  35. Characteristics, Unique ID POL-HC-6487, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  36. Characteristics, Unique ID POL-HC-6354, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  37. Wallace TC, Blusz Characteristics, Unique ID POL-HC-6354, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu
  38. tajn JK, Caudill MA, Klatt KC, Natker E, Zeisel SH, Zelman KM. Choline: The Underconsumed and Underappreciated Essential Nutrient. Nutr Today. 2018 Nov-Dec;53(6):240-253. doi: 10.1097/NT.0000000000000302. Epub 2018 Nov 13. PMID: 30853718; PMCID: PMC6259877.
  39. Traber MG. Vitamin E. In: Shils ME, Shike M, Ross AC, Caballero B, Cousins R, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 10th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins, 2006;396-411.
  40. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
  41. Ghaffari J, Farid Hossiani R, Khalilian A, Nahanmoghadam N, Salehifar E, Rafatpanah H. Vitamin e supplementation, lung functions and clinical manifestations in children with moderate asthma: a randomized double blind placebo- controlled trial. Iran J Allergy Asthma Immunol. 2014 Apr;13(2):98-103. PMID: 24338254.
  42. Camarena V., Wang G. The epigenetic role of vitamin C in health and disease. Cell. Mol. Life Sci. 2016;73:1645–1658. doi: 10.1007/s00018-016-2145-x. 
  43. Characteristics, Unique ID POL-HC-6510, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  44. Characteristics, Unique ID POL-HC-6500, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  45. Characteristics, Unique ID POL-HC-6508, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  46. Characteristics, Unique ID POL-HC-6509, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  47. Characteristics, Unique ID POL-HC-6506, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  48. Characteristics, Unique ID POL-HC-6501, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  49. Characteristics, Unique ID POL-HC-6514, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  50. Gołkowski F., Wybrane problemy globalnej profilaktyki jodowej, Państwo i Społeczeństwo, 1/2014.
  51. Shahid MA, Ashraf MA, Sharma S. Physiology, Thyroid Hormone. [Updated 2023 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
  52. Characteristics, Unique ID POL-HC-6272, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  53. Characteristics, Unique ID POL-HC-6387, EU Register, Health Claims, Food, European Comission, https://ec.europa.eu.
  54. Bilal MY, Dambaeva S, Kwak-Kim J, Gilman-Sachs A, Beaman KD. A Role for Iodide and Thyroglobulin in Modulating the Function of Human Immune Cells. Front Immunol. 2017 Nov 15;8:1573. doi: 10.3389/fimmu.2017.01573. PMID: 29187856; PMCID: PMC5694785.
Wydawca nie prowadzi działalności leczniczej.